- Analític Lleida
- Posts
- Una recerca de la UdL demostra els beneficis de la garrofa en els xais
Una recerca de la UdL demostra els beneficis de la garrofa en els xais
Millora la seva salut gastrointestinal
La polpa de garrofa té un paper immunomodulador i antioxidant en el tracte gastrointestinal dels xais, millorant la seua salut digestiva i limitant la possibilitat de sofrir determinades malalties parasitàries, com la coccidiosi. Així ho posa de manifest un estudi de la Universitat de Lleida (UdL) publicat a la revista Research in Veterinary Science. Els resultats assenyalen que la inclusió d'aquesta deixalla agrícola a les dietes de xai redueix l'excreció d'oocists (ous recoberts d'una paret gruixuda capaç de sobreviure llargs períodes fora de l'hoste) de coccidis, al mateix temps que millora la consistència fecal i els paràmetres morfològics gastrointestinals. A més, A més, els tanins condensats de garrofa milloren l'expressió de l'antioxidant SOD2
Els xais criats de manera intensiva són propensos a sofrir colonització per coccidis, uns paràsits que es desenvolupen en l'intestí prim i gruixut i disminueixen el guany de pes dels animals i, per tant, la productivitat de l'explotació. A més, l'estrès tèrmic que sofreixen els animals durant les estacions més càlides influeix, entre altres, en l'homeòstasi gastrointestinal, alterant el funcionament dels mecanismes fisiològics. L'estudi plantejava l'alimentació amb polpa de garrofer com una possible solució a tots dos problemes, tant per a controlar la coccidiosis com les afeccions derivades de la calor.
La recerca del doctorand de la UdL Jonathan Pelegrin-Valls l'han supervisat els professors del Departament de Ciència Animal de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFiV) Javier Álvarez i Beatriz Serrano, aquesta darrera també membre del grup de recerca de nutrició animal i medi ambient d'Agrotecnio-CERCA. Han comptat amb la col·laboració de BonÀrea Agrupa.
Reply