• Analític Lleida
  • Posts
  • Una enginyeria lleidatana presenta a Teruel un parc solar que subministrarà energia verda de dia i de nit

Una enginyeria lleidatana presenta a Teruel un parc solar que subministrarà energia verda de dia i de nit

El parc solar s’equipa amb una bateria que emmagatzema l’energia utilitzant com a base el CO 2 . Comptarà amb una inversió de 120 milions d’euros, serà una realitat a finals de 2025

El passat dilluns l’enginyeria lleidatana Sivortex va fer la presentació d’un parc solar que subministrarà energia verda de dia i de nit, que va tenir lloc al Palau de Congressos de Teruel amb la participació del conseller de Medi Ambient i Turisme del govern d’Aragó D. Manuel Blasco, del regidor de Treball i Desenvolupament Econòmic de l’Ajuntament de Teruel i l’assistència d’una bona part del teixit empresarial, econòmic i polític de la ciutat. El parc s’ha batejat com a Actuel Solar, nom que pren de l’estrella representada a l’escut de la ciutat.

L’objectiu del projecte segons explicà Carlos Badia, el CEO de SIVORTEX “és subministrar energia verda sostenible i econòmica per millorar la competitivitat i tenir la funció d’element tractor per atreure noves empreses de nous sectors amb quests valors”.

Es tracta d’un projecte d’autoproducció d’energia pioner a l’estat que combina un parc de 100MWp de generació fotovoltaica que ocuparà 274ha, amb una bateria de 200MW/h d’acumulació que es carregarà amb els excedents de producció diürns i permet subministrar aquesta energia durant la nit.

La bateria acumula l’energia mitjançant un procés industrial que transforma el CO 2 en estat gasós a líquid y viceversa per recuperar l’energia acumulada. “Un principi similar a l’utilitzat a les centrals hidroelèctriques reversibles on l’element base no es degrada ni s’ha de substituir. És un procés sense externalitats negatives, lliure d’emissions, de matèries primeres crítiques, d’elements contaminants que retorna energia verda neta”.

La segona innovació presentada és el sistema Actuel Smart Grid que permetrà gestionar la generació i l’acumulació minut a minut. És un programari desenvolupat pel projecte que amb tècniques big data recollirà les dades proporcionades per una xarxa de sensors instal·lats a les empreses connectades i les combinarà amb altres dades estadístiques i històriques, tant del consum com meteorològiques per ser processades amb l’ajut de sistemes d’intel·ligència artificial expressament entrenats.

Les autoritats locals i les del govern d’Aragó que van participar a l’esdeveniment van valorar positivament el projecte i la inversió i van manifestar el seu suport a la iniciativa.

Join the conversation

or to participate.