• Analític Lleida
  • Posts
  • Òscar Ordeig: "A Catalunya, volem ser l'epicentre europeu de la lluita contra el malbaratament alimentari"

Òscar Ordeig: "A Catalunya, volem ser l'epicentre europeu de la lluita contra el malbaratament alimentari"

El conseller d'Agricultura, que ha inaugurat el centre de producció Es im-perfect de la Fundació Espigoladors, ha avançat les dades de l'estudi sobre el malbaratament impulsat pel Departament, on es determina que cada llar catalana va malbaratar 63,61 kg de mitjana durant l'any 2024

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, explicava durant la inauguració del nou centre de producció Es im-perfect de la Fundació Espigoladors que el Govern treballa des de fa anys per prevenir el malbaratament alimentari en tota la cadena de producció per mitjà del Pla estratègic per a la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari a Catalunya, que es presentarà a començament de 2026. En aquest sentit, el conseller ha avançat que la diagnosi del malbaratament alimentari a les llars de Catalunya de 2024, que ara s'està ultimant, indica que actualment es malbaraten de mitjana 21,56 kg/any per habitant a Catalunya, tenint en compte només el malbaratament que es produeix a les llars.

"A Catalunya volem ser l'epicentre europeu de la lluita contra el malbaratament alimentari. Si volem assolir la plena sobirania alimentària, hem de ser sostenibles en tota la cadena alimentària. És un deute que tenim com a societat que des del Govern assumim amb total responsabilitat i compromís",

ha manifestat el conseller Ordeig durant la visita a les instal·lacions a l'obrador d'Es im-perfect.

Aquest estudi, dut a terme pel CREDA i l'IRTA per encàrrec del Departament, avalua i quantifica l'impacte econòmic i ambiental de les pèrdues i el malbaratament alimentari a les llars catalanes. En aquest sentit, el conseller Ordeig ha explicat que amb el malbaratament que es produeix a les llars de Catalunya es podria alimentar 274.948 persones durant un any, cosa que significa cobrir les necessitats alimentàries del 14,08% de la població catalana en risc de pobresa. L'estudi assenyala que a Catalunya es van deixar perdre 173,96 milers de tones d'aliments al conjunt de llars catalanes durant l'any 2024.

"Som davant d'una oportunitat única per sensibilitzar la ciutadania per donar valor als aliments i recordar la importància d'aprofitar-los. Estic plenament convençut que aquesta legislatura serà el punt d'inflexió per abordar aquesta problemàtica, perquè, si volem assegurar el dret a l'alimentació i garantir la sostenibilitat del sistema alimentari, hem de començar per evitar les pèrdues i el malbaratament d'aliments i donar valor a aquests aliments",

ha concretat el conseller d'Agricultura.

En aquesta línia, Ordeig també ha explicat que entre els anys 2025 i 2026 es preveu iniciar una diagnosi que abraci tota la cadena alimentària:

"Aquesta feina ens permetrà tenir dades de pèrdues i malbaratament totals per a tot Catalunya, desglossades per productes i per baules, amb l'objectiu de disposar de dades fiables per conèixer la realitat i veure'n el progrés al llarg dels anys."

Un projecte estratègic

Prevenir el malbaratament alimentari i fomentar la sostenibilitat és un dels projectes estratègics del Departament que s'alinea amb els objectius de l'Estratègia alimentària de Catalunya per assolir un sistema alimentari més sostenible, transformador i basat en l'economia circular. En aquest àmbit, el Departament desplega durant l'any accions com la campanya de sensibilització "Aprofitem els aliments", per mitjà de la qual l'any passat es van aconseguir reaprofitar un total de 18,6 tones d'aliments, els quals, segons la calculadora del valor dels aliments de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), suposen un estalvi d'11.974.222,7 litres d'aigua i de 9.045,25 kg de CO2.

Un projecte alimentari i social

El conseller també ha posat en valor la feina "imprescindible" que du a terme la Fundació Espigoladors, una entitat que també col·labora amb la campanya "Aprofitem els aliments" a través de la Marató d'Espigolades i els Gastrorecup.

Durant la visita, el conseller ha pogut conèixer detalladament la feina que s'està fent a Es im-perfect, l'empresa d'inserció laboral i de transformació alimentària de la Fundació Espigoladors. A l'obrador elaboren patés vegetals, melmelades i salses amb fruites i verdures de proximitat descartades del circuit comercial pel fet de ser imperfectes, per caigudes de preus o per excedents de producció.

Reply

or to participate.