- Analític Lleida
- Posts
- Pimec destaca la desacceleració de la inflació al març i demana avançar en l’electrificació per garantir l’estabilitat de preus
Pimec destaca la desacceleració de la inflació al març i demana avançar en l’electrificació per garantir l’estabilitat de preus
L’entitat valora la caiguda de l’IPC fins al 2,3% com una bona notícia per l’economia, però alerta del risc d’una guerra aranzelària i insisteix en la necessitat d’impulsar les renovables i el seu emmagatzematge.

La patronal Pimec ha valorat positivament la moderació de l’índex de preus de consum (IPC) del mes de març, que s’ha situat en el 2,3%, trencant la tendència alcista iniciada el mes d’octubre passat. Aquesta dada s’apropa a l’objectiu d’inflació a llarg termini del Banc Central Europeu (BCE), fixat en el 2,0%. Segons l’entitat, la baixada respon, en gran part, a la contenció dels preus de l’habitatge, especialment de l’electricitat, que ha passat de registrar un increment del 28,1% al febrer a un 12,8% al març.
Factors energètics i climàtics clau en la moderació
Pimec atribueix la reducció de la inflació a la combinació de diversos elements energètics i climàtics. D’una banda, destaca la caiguda del preu dels carburants i combustibles (-4,0%) i la menor demanda pròpia del final de l’hivern. De l’altra, posa en relleu l’increment en la producció hidroelèctrica —gràcies a uns embassaments amb més del 60% de capacitat—, així com els augments en l’energia eòlica i nuclear (del 12% i 50%, respectivament), que han contribuït a abaratir l’electricitat.
En paral·lel, la inflació subjacent —que exclou l’energia i els aliments frescos— s’ha reduït del 2,2% al 2,0%, el nivell més baix des de finals de 2021. Aquest comportament reflecteix, segons Pimec, l’absència de pressions inflacionàries derivades de la demanda interna.
Preocupació per una possible guerra aranzelària
Tot i la tendència actual de moderació, Pimec adverteix que la inflació podria tornar a repuntar si es desferma una guerra aranzelària global. En aquest sentit, assenyala com a factor de risc els aranzels del 25% imposats pels EUA sobre els automòbils i les possibles represàlies aranzelàries del 20%. L’entitat també alerta dels efectes de segona ronda que podrien repercutir sobre els salaris i els costos empresarials, així com de la pèrdua de confiança en l’estabilitat dels preus.
Recomanacions per consolidar l’estabilitat
Per reforçar l’estabilitat de preus, Pimec insisteix en la necessitat d’accelerar l’electrificació de l’economia i augmentar la generació renovable combinada amb sistemes d’emmagatzematge. Segons l’entitat, aquestes mesures reduirien la dependència energètica exterior i contribuirien a una inflació més controlada a mitjà i llarg termini.
Així mateix, Pimec considera que el BCE té marge per continuar reduint els tipus d’interès, en un context marcat per la desacceleració de les principals economies de l’eurozona, com Alemanya i França.
Evolució de preus per sectors i territoris
Segons les dades analitzades per Pimec, els preus han registrat una pujada mensual d’una dècima a Espanya i s’han mantingut estables a Catalunya. En termes interanuals, l’increment de l’IPC ha estat del 2,2% a Catalunya i del 2,3% a Espanya. La inflació subjacent ha estat idèntica en ambdós territoris (2,0%).
Per grups de productes, a Catalunya destaca l’augment dels preus de l’habitatge (4,7%), de l’hoteleria i restauració (4,0%) i de les begudes alcohòliques i tabac (3,4%). En canvi, s’han reduït els preus del transport (-1,3%) i pràcticament no han variat els del vestit i calçat (0,3%).
Finalment, la taxa harmonitzada d’inflació s’ha reduït a Espanya del 2,9% al 2,2%, igualant-se així a la mitjana de la Unió Monetària (2,2%), fet que, segons Pimec, no afecta negativament la competitivitat en relació amb la resta de països europeus.
Reply