• Analític Lleida
  • Posts
  • PIMEC constata que el sector agroalimentari aporta resiliència a l’economia de Lleida i permetrà que les comarques lleidatanes creixin per sobre de la mitjana catalana

PIMEC constata que el sector agroalimentari aporta resiliència a l’economia de Lleida i permetrà que les comarques lleidatanes creixin per sobre de la mitjana catalana

La patronal preveu un creixement econòmic positiu a Catalunya durant 2024, tot i que adverteix que caldrà seguir l’impacte de la sequera i les conseqüències dels seus efectes en l’ocupació

PIMEC ha constatat que el sector agroalimentari aporta resiliència a l’economia lleidatana, la rendibilitat de la qual se situa per sobre de la mitjana catalana i amb una presència predominant dels sectors d’activitat tradicionals. Ha estat al llarg d’un acte en la seu de la patronal a Lleida sota el nom “Perspectives econòmiques 2024”, on s’ha fet una anàlisi dels diferents escenaris econòmic per entendre com aquests impactaran en els principals sectors d’activitat.

En la seva intervenció, el president de PIMEC Lleida, Jesús Torrelles, ha mostrat la seva satisfacció pels resultats empresarials del territori dins el context de desacceleració global, afegint que “és molt important que el consum no decaigui”. D’altra banda, ha aprofitat l’ocasió per mostrar el seu suport al sector agrari, fent una crida a les administracions per “reduir la càrrega administrativa i millorar la competitivitat de les pimes d’aquest sector tant important a Lleida”. Tanmateix, considera que les mobilitzacions no haurien d’interferir en la resta d’activitats, com per exemple la dels transportistes, per evitar més complicacions socials i econòmiques.

A continuació, el director de l’Àrea d’Economia i Empresa de PIMEC, Carles Mas, ha fet una anàlisi les dades econòmiques territorials de Lleida, territori que compta amb 5.763 pimes amb domicili social a les seves comarques, les quals ocupen 51.000 persones, i que l’any 2021 van facturar 8.700 milions d’euros. “D’aquestes empreses, el 85% disposen de menys de 10 persones treballadores que generen el 51,9% de l’ocupació”, ha exposat abans de comentar que “les empreses mitjanes, de fins a 250 treballadors i treballadores, suposen el 3% del total i generen el 27% de l’ocupació”. Seguidament, ha enumerat els principals sectors econòmics a Lleida: Comerç, construcció, altres serveis a les empreses, transport i sector primari, amb una ocupació molt dividida en la resta de branques d’activitat.

La situació econòmica a Catalunya el 2024

Carles Mas considera que l’any 2024 hi haurà un creixement positiu de l’economia, d’acord amb l’evolució favorable dels indicadors d’activitat a Catalunya i Espanya, on es mostra una alta resiliència respecte del context de desacceleració econòmica europea, tot i que ha advertit que caldrà seguir l’impacte de la sequera i les conseqüències dels seus efectes en l’ocupació. D’altra banda, ha alertat que “el comportament del consum de les famílies en els pròxims mesos serà clau per complir amb l’escenari de creixement previst per la Generalitat d’un 1,8%”.

L’evolució de l’economia global

El director de l’Àrea d’Economia i Empresa de PIMEC també ha parlat de les projeccions de l’economia internacional per a aquest any, segons variables com els tipus d’interès, l’accés al crèdit, la inflació, els preus de l’energia, els fons europeus i els potencials riscos. “Aquest primer semestre continuarem amb l’impuls econòmic de finals del 2023 i la segona meitat de l’any, tot i que positiva, dependrà del ritme de les baixades dels tipus d’interès”, ha explicat.

Finalment, ha conclòs el seu discurs dient que “és convenient mantenir l’alerta amb la desacceleració de l’economia a Alemanya i l’evolució futura dels Estats Units i el seu contagi a la resta de països pels riscos d’estacament de l’economia europea”.

Join the conversation

or to participate.