PIMEC celebra la moderació dels preus

L'Índex de Preus de Consum (IPC) del mes de setembre s'ha situat en l'1,5%, consolidant la tendència de moderació dels preus que s'ha observat en els últims mesos.

Aquesta xifra es troba per sota de l'objectiu d'inflació a llarg termini del Banc Central Europeu (BCE), que és del 2,0%. La reducció de l'IPC ha estat impulsada principalment per la caiguda dels preus dels productes energètics i dels carburants i combustibles, que han registrat una taxa interanual negativa del -6,5% i del -12,4%, respectivament.

/

Aquest escenari es produeix en un context de polítiques monetàries restrictives per part del BCE, la qual cosa reforça la idea que ens trobem en una fase de contenció progressiva dels preus. No obstant això, la incertesa ara es centra en el creixement econòmic tant a Europa com a escala global. PIMEC, la patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya, considera necessària una reducció dels tipus d'interès per aconseguir un equilibri entre preus i creixement econòmic. A més, PIMEC creu que el BCE hauria de definir clarament quin serà el tipus d'interès neutral i el calendari per assolir-lo, amb l'objectiu de reduir la incertesa empresarial i fomentar la inversió.

La inflació subjacent, que exclou aliments frescos i energia, continua situant-se per sobre de la inflació general, amb un 2,4% a Espanya i un 2,7% a Catalunya. Aquesta moderació gradual de la inflació subjacent és un bon indicador que el sector serveis podria estar començant a contenir els preus. Tot i aquesta tendència positiva, els riscos potencials continuen existint a causa de la pressió sobre els preus dels serveis i els possibles augments en el cost de l'energia, especialment a causa de les tensions geopolítiques com el conflicte a l'Orient Mitjà.

S'espera, a més, un cert repunt inflacionista en els pròxims mesos degut a l'efecte base, especialment relacionat amb els preus de l'energia. Això es deu a la comparació amb els mesos de l'any anterior, quan la inflació energètica va caure de manera significativa.

La moderació de la inflació també reflecteix la importància dels preus energètics en el comportament general de l'IPC. Per aquest motiu, PIMEC considera essencial accelerar l'electrificació de l'economia i augmentar la generació d'energies renovables combinades amb l'emmagatzematge. Aquestes mesures podrien tenir un efecte positiu sobre els preus i reduir la dependència energètica exterior.

D'altra banda, el mes de setembre ha estat l'últim en què s'ha aplicat la pròrroga de la rebaixa de l'IVA de l'oli d'oliva i altres productes bàsics al 0%. Aquesta mesura ha estat beneficiosa per contenir els preus. No obstant, segons alguns estudis, la reversió d'aquesta mesura podria afegir entre una i dues dècimes a la inflació general durant el mes d'octubre, amb un altre repunt esperat entre novembre i desembre a causa de l'efecte base. PIMEC considera que hauria estat convenient mantenir aquesta mesura fins a finals d'any per consolidar els nivells de preus, especialment el de la inflació subjacent, per sota del 2%.

A partir de l'IPC de setembre, PIMEC destaca els següents punts:

- La inflació es redueix vuit dècimes en comparació amb el mes d'agost, situant-se en l'1,5%, cinc dècimes per sota de l'objectiu d'inflació a llarg termini.

- Aquest comportament dels preus és degut a la baixada de preus del transport (-3,9%), de les comunicacions (-0,2%) i la moderació dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques (+1,8%) i del vestit i calçat (+0,4%). En canvi, pressionen a l'alça els preus de l'hoteleria i restauració (+4,7%), les begudes alcohòliques i tabac (+3,5%) i de l'habitatge (+2,9%).

- Destaca especialment la caiguda dels preus dels productes energètics (-6,5%) i dels carburants i combustibles (-12,4%).

- La inflació subjacent es redueix fins al 2,4%, encara per sobre de l'índex general.

- En comparació amb el mes anterior, els preus es redueixen set dècimes a Catalunya i sis dècimes a Espanya.

- La variació interanual a Catalunya és superior a la d'Espanya, amb un increment de l'1,7% a Catalunya i de l'1,4% a Espanya. La inflació subjacent també és més alta a Catalunya (2,7%) que a Espanya (2,4%).

- A Catalunya, destaca l'augment dels preus de l'hoteleria i restauració (+5,3%), begudes alcohòliques i tabac (+3,5%), habitatge (+3,0%) i ensenyament (+2,8%).

- A la Unió Monetària, la taxa harmonitzada s'ha reduït set dècimes a Espanya (del 2,4% a l'1,7%) i quatre dècimes a la zona euro (del 2,2% a l'1,8%). Aquesta evolució situa el creixement dels preus a Espanya una dècima per sota de la mitjana europea, la qual cosa té un efecte lleugerament positiu en la competitivitat del país.

Reply

or to participate.