- Analític Lleida
- Posts
- Més joves s'incorporen a la campanya de la fruita, mentre el sector agrari reclama flexibilitat en la reforma laboral
Més joves s'incorporen a la campanya de la fruita, mentre el sector agrari reclama flexibilitat en la reforma laboral
ASAJA alerta dels costos creixents i inicia una campanya per excloure l’agroalimentació de la reducció de jornada a 37,5 hores

La campanya de la fruita del 2025 comença amb una doble realitat per al sector agrari a Lleida. D’una banda, creix la presència de joves menors de 20 anys disposats a treballar al camp. De l’altra, s’accentua la preocupació del sector davant la proposta de reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals, que consideren inviable per a les particularitats del treball agrícola.
Segons ha explicat el president d’ASAJA Catalunya, Pere Roqué, prop de 2.000 persones s’han inscrit a través del sindicat per treballar a la campanya, i un 15% són joves menors de 20 anys. Dins aquest grup, destaca l’equilibri entre joves d’origen autòcton i fills de famílies procedents de tercers països. “Veiem com moltes famílies necessiten nous ingressos i com torna el perfil del jove que vol treballar a l’estiu”, ha destacat Roqué, atribuint-ho a l’encariment general del cost de vida.
Pel que fa a l’entorn normatiu, ASAJA reclama que el sector agroalimentari quedi exempt de la reforma laboral que limita la jornada a 37,5 hores, argumentant que es tracta d’una activitat subjecta a condicions climatològiques, maduració del producte i estacionalitat que requereix flexibilitat organitzativa. “No podem aplicar aquesta rigidesa en campanyes agrícoles. El camp no pot esperar”, ha sentenciat Roqué.
ASAJA ha anunciat que iniciarà una recollida de signatures per portar aquesta reivindicació al Congrés dels Diputats, reclamant una regulació laboral adaptada a la realitat productiva del sector primari.
A nivell de producció, el responsable de Fruita Dolça d’ASAJA Lleida, Jordi Vidal, ha qualificat l’inici de campanya com a “incert” pels efectes de les pedregades de maig i de les darreres setmanes.
Tot i una reducció de quilos en comparació amb el previst, la fruita disponible és de bona qualitat i s’ha començat a comercialitzar amb preus acceptables.
Vidal ha remarcat que el sector es manté pendent de l’evolució dels preus de mercat i del clima, i ha recordat que la pressió sobre els costos —tant laborals com de producció— continua sent molt elevada. “Necessitem que els preus cobreixin els costos. Sense això, no hi ha viabilitat per als pagesos.”
Reply