• Analític Lleida
  • Posts
  • Lleida, Terra d’Oportunitats: els primers 9 projectes transformadors impulsats pel G10 han captat l’interès de més de 160 entitats públiques i empreses

Lleida, Terra d’Oportunitats: els primers 9 projectes transformadors impulsats pel G10 han captat l’interès de més de 160 entitats públiques i empreses

El LAB4TI i els 9 projectes inicials pensats per impulsar la transformació de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran han estat presentats al Parc Agrobiotech davant de destacats inversors.

El Parc Agrobiotech va acollir aquest dijous la presentació del Lleida Advisory Board for Transformative Investments (LAB4TI), una iniciativa que vol convertir les Terres de Lleida, el Pirineu i l’Aran en un model de desenvolupament econòmic sostenible i altament digitalitzat. L’acte va reunir més de 160 persones, entre representants d’entitats públiques i empreses privades, interessades a invertir en els projectes transformadors de la regió.

L’esdeveniment va comptar amb la participació de figures clau com el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, que va obrir la jornada, i el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, que va cloure l’acte. Amb 9 projectes ja definits pel G10, el LAB4TI busca atreure inversions per un valor de 176,7 milions d’euros, amb l’objectiu de generar un impacte econòmic de 324,6 milions i 2.099 llocs de treball.

La jornada va aplegar més de 160 persones
📸: Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida

Els projectes transformadors del G10

Els projectes presentats es fonamenten en la transició cap a un model d’economia circular i sostenible, amb sectors com la bioeconomia, les energies renovables i la tecnologia 4.0 al centre. Alguns exemples destacats inclouen:

  • Desplegament de parcs bioindustrials a Alcarràs, Balaguer i Alguaire, que integraran biorefineries i promouran la simbiosi industrial per desenvolupar cadenes de valor innovadores i potenciar la sostenibilitat territorial.

  • Descarbonització del sector petroquímic, un projecte per substituir materials fòssils amb recursos renovables locals, prioritzant components químics sostenibles a través de la col·laboració públicoprivada.

  • Impuls de les biotecnologies amb biomaterials, que transformarà subproductes com la sansa en alternatives sostenibles als plàstics, valoritzant residus agroindustrials i reduint l'impacte mediambiental.

  • Monetització dels serveis ecosistèmics mitjançant la creació de crèdits climàtics que valoritzaran els boscos de Lleida, reduiran el risc d’incendis i milloraran la captura de CO₂, contribuint a la resiliència del territori.

  • Agricultura de precisió amb tecnologies de l’espai, que utilitzarà tecnologies NB-IoT per optimitzar la gestió de l’aigua de regadiu amb monitoratge en temps real, posicionant Lleida com a líder en agricultura sostenible.

  • ENERGYHUB CAT, una plataforma per a la transició energètica justa que centralitzarà serveis energètics i connectarà infraestructures, convertint el territori en un referent d’energies renovables.

  • Centre de formació professional en economia verda, dissenyat per generar talent qualificat que respongui a les necessitats del mercat laboral i fomenti el desenvolupament d’oportunitats per a les noves generacions.

  • Fàbrica de Fàbriques i centre pilot de tecnologia 4.0, una infraestructura experimental per validar i implementar tecnologies avançades com la robòtica i la intel·ligència artificial, modernitzant els processos productius del territori.

  • Observatori de recursos endògens, una eina de planificació territorial basada en dades integrades que optimitzarà l’ús de recursos en agricultura, bioeconomia i energies renovables, potenciant la sostenibilitat i l’eficiència.

La presentació d’un dels projectes
📸: Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida

Un futur sostenible per a Lleida

El president de la Cambra de Comerç, Jaume Saltó, va destacar la rellevància del LAB4TI per al territori i la col·laboració entre institucions i empreses: “Aquesta aliança ens permet avançar cap a una economia verda i circular, a través de l’atracció de talent qualificat i la creació de models de negoci innovadors que no deixin ningú enrere”.  

Per la seva banda, Jordi Verdú va apel·lar a la col·laboració de tots els agents implicats i va destacar que "els projectes presentats són exemples clars de la capacitat del territori per innovar i transformar-se, generant impactes econòmics, socials i mediambientals que posicionen Lleida com un model a seguir”.

Un model de col·laboració público-privada

Durant l’acte, Teresa Botargues, assessora de transformació de la Diputació de Lleida, va destacar la importància d’aquest model per integrar els projectes en l’Agenda Compartida "Lleida, Terra d’Oportunitats". "L’objectiu és comptar amb la complicitat d’actors públics i privats que aportin coneixement en finançament, normativa i acreditació per fer efectius aquests projectes", va concloure.

Amb el LAB4TI, Lleida fa un pas endavant per convertir-se en un model de referència en sostenibilitat, innovació i creixement econòmic inclusiu, consolidant la regió com una terra d’oportunitats per al futur.

Reply

or to participate.