• Analític Lleida
  • Posts
  • Lleida reuneix a més de 900 professionals del sector porcí amb la 32a edició dels Premis Porc d’or

Lleida reuneix a més de 900 professionals del sector porcí amb la 32a edició dels Premis Porc d’or

La 32a gala dels Premis Porc d’Or ha omplert aquest 24 d’octubre el Palau de Congressos de La Llotja de Lleida amb més de 900 professionals del sector porcí per retre homenatge a l’esforç i l’excel·lència dels ramaders.

La ciutat de Lleida ha estat aquest divendres l’escenari de la 32a edició dels Premis Porc d’Or, la gala de referència estatal que reconeix l’excel·lència en la producció porcina de capa blanca. L’acte s’ha celebrat al Palau de Congressos La Llotja i ha reunit més de nou-cents professionals del sector, des de ramaders i veterinaris fins a investigadors, representants institucionals i empreses proveïdores. L’esdeveniment, organitzat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) amb el suport de Ceva Salut Animal i INTERPORC, ha posat de manifest el pes econòmic i tecnològic d’un sector clau a l’economia lleidatana i de tot l’Estat.

Els Premis Porc d’Or distingeixen les granges més destacades del país en matèria de productivitat, benestar animal i sanitat, a partir de les dades tècniques recollides pel BDporc, el Banc de Dades de Referència del Porcí. Enguany s’han lliurat 43 guardons que premien la innovació i la gestió responsable en un moment en què el sector afronta reptes importants vinculats a la sostenibilitat, la bioseguretat i el canvi climàtic.

La gala, conduïda per les periodistes Clàudia Raymat i Ares Teixidó, ha comptat amb la presència del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig; la directora general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura, Elena Busutil; el director general de l’IRTA, Josep Usall; el president d’INTERPORC, Manuel García; i representants de la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de la ciutat. En paraules de Josep Usall,

“El compromís dels ramaders i empreses del sector és clau per mantenir la competitivitat i avançar cap a una ramaderia més eficient i sostenible”.

Per altra banda, el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, ha destacat que

Lleida és territori ramader per excel·lència i aquests premis demostren la capacitat del sector per avançar amb rigor, talent i compromís amb el territori”.

Galícia encapçala el palmarès, seguida d’Aragó i Castella i Lleó

El mapa de premiats reflecteix la forta diversificació territorial del sector porcí. Galícia ha estat la gran protagonista amb 16 guardons, 13 dels quals per explotacions de la província d’Ourense vinculades al grup Coren. Aragó s’ha situat en segon lloc amb 11 reconeixements, majoritàriament a la província d’Osca, mentre que Castella i Lleó n’ha rebut sis. Catalunya ha sumat cinc premis, repartits entre les comarques de Barcelona i Lleida, reforçant el paper de la demarcació com a pol ramader de referència.

Entre els guardons especials, el Premi Porc d’Or amb Diamant, el més prestigiós, ha estat per a la SAT 4835 Urra-Zurucuáin (Navarra), de Pinsos Costa, per la seva excel·lència tècnica i sanitària. 

El Premi del MAPA a la Sostenibilitat ha estat per a El Cerruco (Sòria), del Grup Vall Companys, per les seves pràctiques mediambientals i de benestar animal.

El Premi Porc d’Or One Health, atorgat per Ceva Salut Animal, ha reconegut la granja Laguarres - Agropecuaria del Isábena (Osca), de Mazana Pinsos Compostos, per la seva gestió exemplar en salut animal i ús responsable d’antibiòtics. 

El Premi Especial Porc d’Or IRTA 2025 ha estat lliurat a Josep Maria Rodié, gerent de Vall Companys, per la seva trajectòria i contribució al desenvolupament del sector porcí espanyol.

Espai de debat i innovació

Aprofitant la celebració, l’IRTA ha organitzat una trobada prèvia amb empreses i entitats del sector per debatre sobre els reptes de futur, entre els quals destaquen la reducció de la petjada ambiental, la millora del benestar animal i la sostenibilitat econòmica de les explotacions. Aquesta iniciativa forma part del projecte de nova granja pilot de porcí que l’IRTA construirà el 2027 al centre Mas Bové, orientada a la recerca aplicada en sostenibilitat i salut animal.

La vetllada s’ha tancat amb un sopar-còctel elaborat per Jubany Events i amb música en directe del grup La Tremenda Pop. Any rere any es reafirma el paper de Lleida com a capital de la recerca agroalimentària i com a punt de trobada imprescindible per al sector porcí estatal.

Reply

or to participate.