- Analític Lleida
- Posts
- Les noves normatives europees amenacen la sobirania alimentària
Les noves normatives europees amenacen la sobirania alimentària
Segons Afrucat, Assomela i ANPP, la nova llei d’envasos de plàstic, la reducció de les matèries fitosanitàries i la petjada de carboni, condicionen negativament la producció agrària

Afrucat, Assomela (Itàlia) i ANPP (França), tres associacions agràries, posen de manifest que les noves normatives europees, posen en risc la sobirania alimentària del continent. Les tres valoren que no hi ha gaire marge de millora en la reducció de la petjada de carboni en aquest sector i remarquen que cal posar el focus en la resta de baules de la cadena alimentària.
En el marc del comitè Mixt de la zona sud, amb motiu del grup contra contacte de fruita de llavor, les tres associacions van debatre sobre tres punts que condicionen el futur de la producció de la poma i la pera.
La nova normativa sobre envasos de plàstic per a fruites i verdures fresques
El sector agrícola francoespanyol considera inaplicable el Reglament (UE) 2025/40 a la seva producció, ja que ha generat una baixada del consum, més costos i pèrdua de qualitat. Demanen excloure pomes i peres de la norma i reclamen una regulació única a escala europea.
Limitacions als productes fitosanitaris autoritzats
Alerten que noves restriccions poden posar en risc la seguretat alimentària i agreujar les desigualtats competitives. Reclamen una regulació harmonitzada a escala europea per evitar condicions d’ús diferents entre països.
La petjada de carboni en la producció agrícola
Asseguren que les seves explotacions ja actuen com a embornals de carboni i tenen poc marge de reducció. En el marc del projecte CarbonAgri, demanen a la Comissió Europea a reconèixer i valorar positivament aquesta situació.
Davant un escenari de guerra econòmica, el sector agroalimentari afirma estar preparat per produir, sempre que Europa els proporcioni els mitjans necessaris.
Reply