• Analític Lleida
  • Posts
  • Les Gastrosàvies i el xef Joel Castañé reivindiquen la cuina tradicional a la Fira de Sant Josep

Les Gastrosàvies i el xef Joel Castañé reivindiquen la cuina tradicional a la Fira de Sant Josep

L’activitat, emmarcada en el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia, oferirà la degustació de deu plats típics

La Fira de Sant Josep de Mollerussa acollirà aquest 21 de març una activitat culinària singular amb la participació del col·lectiu Gastrosàvies i del xef Joel Castañé, del restaurant La Boscana (Pla d'Urgell), reconegut amb una estrella Michelin. L’objectiu de la iniciativa és reivindicar la cuina tradicional catalana i fomentar la transmissió del coneixement gastronòmic de generació en generació.

Durant la jornada, les Gastrosàvies, un grup de dones d’arreu de Catalunya amb una llarga trajectòria en la cuina, elaboraran conjuntament amb Castañé una desena de plats emblemàtics del receptari català, com ara el fricandó amb llenegues, les faves estofades amb llonganissa de porc a la tupina, el rap a la cassola, el capipota, el pollastre amb xocolata o la cassola de tros, entre d’altres. Un cop preparats, els plats es segellaran i es transportaran a la fira, on es distribuiran 50 racions de cadascun entre els assistents.

Un projecte per preservar el llegat culinari

Aquesta activitat s’emmarca en el projecte Gastrosàvies, impulsat en col·laboració amb la Fundació Alícia, i forma part de la programació de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025, un reconeixement que busca posar en valor la riquesa culinària del territori.

El projecte té com a missió preservar i difondre la cuina tradicional catalana, un patrimoni gastronòmic que s’ha transmès de generació en generació, sovint de manera oral. Les receptes tradicionals es caracteritzen per l’ús d’ingredients de proximitat, la cuina de temporada i l’aprofitament dels recursos locals, una filosofia que, segons els impulsors de la iniciativa, cal preservar en un context de globalització que amenaça aquest llegat.

"Els fogons de Catalunya són un tresor que hem de seguir cuidant de la mà d'aquestes dones que són saviesa pura i del talent inesgotable del sector gastronòmic", ha destacat la secretària d’Alimentació del Departament d’Agricultura, Rosa Cubel. En aquest sentit, ha remarcat la importància de projectes com aquest per garantir que aquest coneixement arribi a les noves generacions i que es continuï reivindicant el paper de les dones en la conservació de la tradició culinària.

Reply

or to participate.