- Analític Lleida
- Posts
- Les empreses catalanes busquen cada cop més habilitats toves i digitals avançades
Les empreses catalanes busquen cada cop més habilitats toves i digitals avançades
Un 77 % de les ofertes laborals exigeixen competències com l’adaptació al canvi, el treball en equip o la gestió del temps

Les competències toves —com ara l’adaptació al canvi, la comunicació o la gestió del temps— es consoliden com a requisit clau en el mercat laboral català. Així ho revela el nou informe del Baròmetre de Competències i Ocupacions de Catalunya, elaborat per Pimec i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que analitza l’evolució de les demandes del mercat entre 2018 i 2024 a partir de l’estudi de vacants laborals en línia.
Segons el document, el 76,8 % de les ofertes publicades el 2024 requerien com a mínim una competència tova, una xifra que suposa un increment del 3,65 % respecte a l’informe anterior. Les més sol·licitades són l’adaptació al canvi (48,3 %), el treball en equip i la gestió del temps (ambdues amb un 31,75 %).
A més, gairebé tres de cada deu vacants (28,5 %) demanen coneixements digitals avançats, especialment en àrees com la programació (11,88 %) i els sistemes TIC empresarials (11,21 %). També creix la demanda de perfils amb coneixements en computació al núvol, ciberseguretat, transformació digital, IoT i, progressivament, intel·ligència artificial (IA).
Sostenibilitat i digitalització: el doble repte
L’informe posa el focus en dues grans forces de transformació del mercat de treball: la transició digital i la verda. Tot i que les competències verdes encara tenen un pes menor (un 6,6 % de les vacants), han crescut un 24,5 % en un any. Entre les més requerides hi ha la responsabilitat social empresarial, la legislació mediambiental i el coneixement d’ecosistemes.
Els sectors amb més demanda de competències verdes són l’administració i dret, l’enginyeria, la construcció i les ciències.
El mercat de treball a Catalunya: evolució i reptes
L’estudi, que fa una radiografia completa del mercat laboral català, identifica els perfils més demandats del 2024: tècnics, tecnològics, comercials, administratius i operaris de maquinària. Tanmateix, els autors adverteixen que una alta presència de vacants no sempre indica una tendència creixent. De fet, alguns d’aquests perfils —com el de desenvolupador de programari o operari— estan experimentant una lleugera davallada, fruit de l’automatització, la incertesa econòmica o la reducció d’inversió en start-ups.
L’informe també recull canvis territorials en la distribució de vacants. Tot i que Barcelona continua concentrant la major part de les ofertes, s’observa un creixement a les demarcacions de Girona, Tarragona i Lleida.
Formació contínua, clau per afrontar els nous escenaris
Pimec i la UOC alerten que aquests canvis en les ocupacions i les competències generen nous reptes per a empreses, treballadors i administracions públiques. Per això, insten a apostar per la formació contínua i a integrar les competències toves, digitals i verdes als plans formatius dels diferents perfils professionals.
Reply