• Analític Lleida
  • Posts
  • Larrosa demana prudència i estratègia davant els aranzels dels EUA

Larrosa demana prudència i estratègia davant els aranzels dels EUA

Els agents econòmics de Lleida, reunits aquest dilluns a la Llotja amb representants de les administracions i diversos sectors productius, han fet una crida a la prudència a l’hora d'aplicar contramesures als aranzels imposats pels Estats Units. L’objectiu: evitar efectes col·laterals que podrien afectar greument sectors com el cerealista, dependent de la importació, i reforçar l’estratègia d’internacionalització i diversificació de mercats.

A la trobada, convocada per l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, hi han participat la tinenta d’alcalde Carme Valls, la regidora Pilar Bosch, el subdelegat del Govern espanyol José Crespín, la vicepresidenta de la Diputació Sandra Castro, i representants de patronals, sindicats, empreses i organitzacions agràries i professionals.

Prudència per evitar danys col·laterals

Larrosa ha demanat “prudència a tots els sectors econòmics i també als governs català i espanyol” per evitar decisions precipitades que puguin afectar negativament altres sectors clau de l’economia lleidatana. Segons ha explicat, cal trobar l’equilibri entre respondre als aranzels nord-americans i protegir la competitivitat de les empreses locals.

Malgrat la incertesa, el paer en cap ha destacat que no s’ha detectat una fugida empresarial i que les empreses lleidatanes mantenen l’ànim i la confiança. “Els nostres productes, especialment agroalimentaris, tenen un alt posicionament al mercat nord-americà, i no és fàcil que siguin substituïts”, ha afirmatOli, vi i maquinària agrícola, en el punt de mira.

Reunió a Lleida per valorar l’impacte dels aranzels dels Estats Units ©Paeria de Lleida

Oli, vi i maquinària agrícola, en el punt de mira

Entre els sectors més exposats hi ha el de la maquinària agrícola, que té els EUA com a principal mercat exterior, així com els productors d’oli i vi, que també estan fortament posicionats als Estats Units.

Tot i la preocupació, Larrosa ha volgut enviar un missatge d’optimisme: els preus competitius del vi lleidatà i la dependència dels EUA de l’oli europeu fan pensar que els aranzels no tindran un impacte determinant en el consum nord-americà.

El cereal, amenaçat per l’encariment del panís

El sector agroalimentari mostra especial inquietud per l’increment del cost del panís, que podria pujar fins a 50 euros per tona a causa dels nous aranzels. Enguany, a causa de la baixa collita a Ucraïna, Espanya ha hagut de recórrer als Estats Units, dels quals ja ha importat més d’un milió de tones. El sector espera amb expectació la nova collita del Brasil i Ucraïna, però alerta que la guerra comercial podria tenir conseqüències a mitjà termini.

Una aposta clara per nous mercats i el finançament empresarial

Per fer front a aquesta situació, Larrosa ha proposat avançar en una veritable estratègia d’internacionalització, especialment a través de nous mercats a Amèrica Llatina i el sud-est asiàtic. “Cal cercar nous socis internacionals i construir un model econòmic obert i diversificat, amb especial atenció a la mitjana empresa i als productes de qualitat que Lleida pot oferir”, ha dit.

També ha posat damunt la taula la necessitat de garantir el finançament de les empreses més exposades i d’estudiar com les administracions poden ajudar-les a millorar la seva productivitat i posicionament exterior.

Accions de promoció i trasllat de propostes als governs

Finalment, l’alcalde ha assegurat que, juntament amb la Diputació de Lleida i la Cambra de Comerç, es posaran en marxa accions concertades de promoció i màrqueting per reforçar la presència dels productes lleidatans als mercats internacionals. Les conclusions extretes de la trobada es traslladaran als governs de la Generalitat i de l’Estat.

“El govern municipal farà sempre costat als sectors econòmics amb polítiques que treballin per la unió i el posicionament de la producció lleidatana al món, ha conclòs Larrosa.

Reply

or to participate.