- Analític Lleida
- Posts
- La UdL impulsa un laboratori virtual d'accessibilitat i usabilitat
La UdL impulsa un laboratori virtual d'accessibilitat i usabilitat
El projecte rep un premi de 20.000 euros de la xarxa AccessCat
El Grup de Recerca en Interacció Persona Ordinador i Integració de Dades (GRIHO) de la Universitat de Lleida (UdL), en col·laboració amb l’empresa brasilera Arceus, ha desenvolupat un laboratori virtual per avaluar la usabilitat (facilitat d’aprenentatge i utilització per part dels usuaris) i l’accessibilitat (ús per a tothom, independentment de les seves necessitats específiques) de pàgines web i aplicacions.
El projecte, anomenat Remote User eXperience Artificial Intelligence LABoratory (RUXAILAB), ha estat guardonat amb el premi de la 2a Convocatòria de solucions disruptives de la xarxa AccessCat, que suposa una dotació de 20.000 euros.
Segons l’investigador de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdL, Marc Gonzàlez, els laboratoris tradicionals d’usabilitat són costosos i poc accessibles. "Amb RUXAILAB pretenem oferir una eina al núvol que redueixi costos i temps, i permeti realitzar proves sense límits geogràfics, amb flexibilitat per adaptar-se a cada projecte", explica.
La professora i investigadora Afra Pascual Almenara destaca que aquest laboratori virtual integra funcionalitats com el rastrejament ocular (eye tracking), la transcripció de la parla i l’anàlisi de sentiments, i és accessible per a persones amb discapacitats.
Intel·ligència Artificial i programari obert
El laboratori està basat en programari de codi obert i utilitza Intel·ligència Artificial (IA) per automatitzar l’anàlisi de dades i optimitzar processos de recerca. Gràcies al seu disseny modular, el sistema és altament flexible i escalable, adaptant-se a necessitats específiques de cada projecte.
Actualment, només un 3% de les pàgines web a nivell mundial estan lliures de problemes d'accessibilitat, segons Gonzàlez. Amb la Llei Europea d’Accessibilitat (Directiva 2019/882) que exigeix adaptar productes i serveis TIC abans del juny de 2025, RUXAILAB pot convertir-se en una eina essencial per a empreses i institucions que necessiten complir amb aquestes exigències legals.
El GRIHO de la UdL compta amb més de 20 anys d’experiència en usabilitat i accessibilitat, i actualment col·labora amb una xarxa d’experts de països com Espanya, Brasil, l’Índia, la Xina, Egipte, l’Argentina i Colòmbia. Amb aquesta iniciativa, es posiciona com un referent en la recerca i innovació en accessibilitat digital.
Reply