• Analític Lleida
  • Posts
  • La simplificació normativa europea amenaça els avenços empresarials en sostenibilitat

La simplificació normativa europea amenaça els avenços empresarials en sostenibilitat

El III Congrés Català de Sostenibilitat alerta que el paquet Òmnibus redueix les obligacions de reportar sostenibilitat i pot frenar el compromís corporatiu amb el medi ambient

El III Congrés Català de Sostenibilitat, organitzat pel Col·legi d’Economistes de Catalunya i el Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya, ha posat sobre la taula les conseqüències de la nova legislació europea en matèria de sostenibilitat empresarial. L’objectiu principal de la trobada ha estat analitzar els efectes del paquet legislatiu Òmnibus, recentment aprovat per la Comissió Europea i el Consell Europeu.

Els participants han debatut com aquests canvis normatius impactaran sobre el compliment i la qualitat dels informes de sostenibilitat, així com el paper que hi han de jugar les empreses, les administracions i els professionals de la verificació.

El paquet Òmnibus: menys empreses obligades a reportar sostenibilitat

El paquet Òmnibus, que busca simplificar les normatives europees, modifica de manera substancial l’abast de la Directiva CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Amb els nous criteris, només estaran obligades a reportar informació sobre sostenibilitat les empreses amb més de 1.000 empleats, una facturació superior als 50 milions d’euros o un balanç de més de 25 milions d’euros.

Aquest canvi deixa fora de la normativa el 99% de les empreses espanyoles, especialment PIMES, que fins ara s’havien estat preparant per adaptar-se. A més, les obligacions per les empreses que sí compleixen aquests criteris s’ajornen fins a l’any 2028.

Els col·legis professionals alerten del risc de retrocés

Els dos col·legis organitzadors han expressat preocupació davant aquesta flexibilització normativa. En paraules de Carlos Puig de Travy, degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, “la simplificació administrativa és fonamental per a la competitivitat, però no es pot contraposar a la sostenibilitat perquè és un eix cabdal pel progrés del país”.

En la mateixa línia, Joan Vall, president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes, ha remarcat la importància de la verificació d’informes com a eina de confiança per la societat: “El sector s’ha de seguir preparant per donar resposta a la verificació d’aquests informes de sostenibilitat i cal seguir preparant a professionals especialitzats que donin resposta a aquesta demanda”.

Ambdós col·legis insisteixen que l’aposta per la sostenibilitat ha de superar el simple compliment normatiu i formar part de l’estratègia empresarial a llarg termini.

Reptes i oportunitats del nou escenari

El nou marc normatiu presenta desafiaments, però també oportunitats. Les entitats col·legials veuen l’ajornament com una possibilitat perquè les empreses replantegin els seus models de negoci i integrin la sostenibilitat com un eix transversal i estratègic. No obstant això, adverteixen que la reducció de càrregues administratives, estimada entre un 25% i un 35%, no ha d’implicar una disminució de la qualitat ni del rigor informatiu.

A més, es fa una crida a garantir que els nous processos i eines d’adaptació siguin clars, dotats de recursos i orientats a mantenir l’impacte positiu dels informes de sostenibilitat.

El valor social dels professionals que verifiquen aquests informes ha de ser reconegut com a garant de transparència empresarial.

Casos d’èxit i experiències inspiradores

Diverses empreses i institucions han compartit iniciatives que exemplifiquen com el compromís amb la sostenibilitat pot ser transformador i competitiu alhora. Un dels testimonis més destacats ha estat el del Port de Barcelona, que ha explicat el seu pla de descarbonització 2022–2030, amb una inversió de 130 milions d’euros per reduir 140.000 tones de CO₂ i 2.000 tones de NOx.

“Som el primer port del món que hem certificat les emissions de CO₂. El 64% provenen dels vaixells quan estan atracats, per això invertim en energia fotovoltaica i combustibles alternatius”, ha afirmat José Alberto Carbonell, president del port.

També han intervingut entitats com Barcelona Serveis Municipals (BSM), Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), Fundació Carulla i Banc Sabadell, compartint les seves experiències en sostenibilitat, innovació i responsabilitat social.

Per acabar, Àngels Fitó, rectora de la UOC i vicedegana del Col·legi d’Economistes, ha volgut deixar clar el missatge del congrés: “La sostenibilitat és fonamental per entendre el món d’avui i per imaginar el món de demà”.

Reply

or to participate.