- Analític Lleida
- Posts
- L’IRTA reforça aliances institucionals per transformar el sistema agroalimentari a Lleida i el Pirineu
L’IRTA reforça aliances institucionals per transformar el sistema agroalimentari a Lleida i el Pirineu
Reg intel·ligent, valorització de subproductes i proteïna alternativa centren la 6a Taula Institucional impulsada per l’IRTA per enfortir un model agrari més eficient i sostenible

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha reunit aquest divendres les principals institucions del territori a la 6a Taula Institucional de les Terres de Lleida i Pirineu, celebrada al Fruitcentre de Lleida. Aquesta trobada anual s’ha consolidat com un espai estratègic de diàleg i col·laboració per impulsar la recerca i la innovació com a eines fonamentals per afrontar els grans reptes del sector agroalimentari.
Amb representants d’ajuntaments, la Diputació de Lleida, cambres de comerç, la Fira de Lleida, la Subdelegació del Govern i serveis territorials de la Generalitat, la jornada ha posat en comú inquietuds, propostes i projectes per al desenvolupament sostenible del sector.

Taula Institucional IRTA, Terres de Lleida i Pirineu 2025 // Foto: IRTA
Projectes innovadors al servei del territori
Durant la jornada, l’IRTA ha presentat tres projectes estratègics que exemplifiquen la seva aposta per una transformació sostenible del sistema agroalimentari: RegAssist, VEGIVALUE i el Centre d’Innovació en Proteïna Alternativa (CiPA).
RegAssist: reg més intel·ligent i eficient
RegAssist és una xarxa d’assessorament i transferència de coneixement per a l’optimització del reg agrícola. La iniciativa combina tecnologia, sensors i presència tècnica al territori per ajudar els regants a decidir quan i quanta aigua aplicar segons el cultiu i el sòl.
“Tot i deixar enrere una sequera greu, la gestió intel·ligent de l’aigua continua sent clau”, ha explicat Joan Girona, delegat de l’IRTA a les Terres de Lleida i Pirineu. “RegAssist ens permet empoderar els regants amb informació fiable i aplicable”.
VEGIVALUE: contra el malbaratament alimentari
VEGIVALUE és un projecte per revalorar els subproductes del processament de fruites i hortalisses, un problema que afecta fins al 50% de la producció d’aquests aliments. Mitjançant tecnologia i coneixement científic, VEGIVALUE ofereix solucions per convertir aquests excedents en productes útils i sostenibles.
Aquesta iniciativa vol millorar tant la rendibilitat de les empreses agroalimentàries com la sostenibilitat del sistema alimentari, alineant-se amb els objectius europeus de reducció de malbaratament.
Proteïna alternativa: oportunitat estratègica global
Amb un mercat que podria assolir els 7.500 milions de dòlars a escala mundial, la proteïna alternativa representa una de les grans oportunitats del sector. A través del CiPA, l’IRTA lidera a Catalunya la recerca en proteïna vegetal, d’insectes i cultivada, amb l’objectiu de reduir l’impacte ambiental i millorar la salut de la població.
“Iniciatives com RegAssist o VEGIVALUE mostren que la innovació feta des de la proximitat és més efectiva i transformadora”, ha conclòs Joan Girona.
Compromís ferm amb el territori
Josep Usall, director general de l’IRTA, ha destacat que l’any 2025 l’IRTA celebra 40 anys de trajectòria i que més de 200 dels seus mil professionals treballen a les Terres de Lleida i Pirineu.
“El nostre objectiu és identificar nous reptes i enfortir el compromís amb la transferència científica i tecnològica, amb la voluntat de generar un impacte positiu al territori”
La Taula Institucional demostra l’aposta de l’IRTA per treballar colze a colze amb les institucions locals per anticipar els canvis i impulsar un model agroalimentari sostenible, competitiu i arrelat.
Aquest espai de trobada entre ciència, territori i sector productiu es consolida com un motor clau per afrontar el futur amb coneixement, col·laboració i responsabilitat compartida.
Reply