- Analític Lleida
- Posts
- L'ICF finança amb 3M€ la planta de biogàs d'Alcarràs Bioproductors impulsada per 150 famílies ramaderes
L'ICF finança amb 3M€ la planta de biogàs d'Alcarràs Bioproductors impulsada per 150 famílies ramaderes
La consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, afirma que es tracta d'un projecte "estratègic" per al territori en termes de sostenibilitat ambiental, "i que millora la rendibilitat econòmica del sector primari i contribueix a diversificar-hi l'activitat"
L'Institut Català de Finances (ICF) ha concedit un préstec de 3 milions d'euros a Alcarràs Bioproductors, una societat que agrupa 150 famílies ramaderes del municipi d'Alcarràs, a la comarca del Segrià. L'objectiu d'aquesta inversió és finançar la construcció d'una planta de biogàs, que promet transformar 70.000 tones anuals de subproductes ramaders en energia, beneficiant tant la xarxa elèctrica com les pròpies explotacions familiars.
Importància del Projecte
La consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, ha visitat les instal·lacions de la nova planta, la qual ha qualificat de "projecte estratègic" per a la sostenibilitat ambiental i la rendibilitat del sector primari. La planta s'emmarca dins de l'Agenda Compartida de Lleida, Pirineu i Aran, i compta amb el suport del BIOHUB CAT, el hub de la bioeconomia circular de Catalunya.
Finançament Clau
Jordi Jové, representant d'Alcarràs Bioproductors, ha destacat que el finançament de l'ICF ha estat "clau" per fer avançar el projecte. Ha agraït les condicions favorables que ofereix l'ICF, com terminis llargs d'amortització i avals, que no són habituals en la banca convencional. Això permet que els propis ramaders puguin promoure i gestionar la planta.
Línia ICF EcoVerda
El préstec forma part de la línia ICF EcoVerda, que busca finançar inversions sostenibles i respectuoses amb el medi ambient a Catalunya. Això inclou projectes d'economia verda, circular i eficiència energètica.
Context Ramader a Alcarràs
Alcarràs és una de les localitats de Catalunya amb més activitat ramadera, la qual comporta reptes en la gestió de purins i fems. Per abordar aquests desafiaments i garantir la continuïtat de les explotacions ramaderes, es va fundar la Societat de Transformació Agrària Alcarràs Bioproductors. Aquesta societat, creada per 150 famílies dedicades a la ramaderia porcina i bovina, ha desenvolupat diverses iniciatives, incloent la compra d'una finca de 18 hectàrees el 2008 per a projectes de tractament de dejeccions ramaderes.
El 2021, van posar en marxa una planta de compostatge per transformar fems i restes vegetals en compost ecològic d'alta qualitat. La nova planta de biogàs representa un pas més en el seu projecte d'economia circular col·laborativa.
Cloenda de la Jornada Tècnica
Després de la visita a la planta de biogàs, la consellera Alícia Romero també va participar en la cloenda de la XXVI Jornada Tècnica de Boví de Carn d'Alcarràs, reafirmant el compromís amb el sector ramader i la sostenibilitat econòmica i ambiental.
Reply