L'IRTA obrirà un hub de patògens i un centre al Pirineu

L'institut ha reunit la comunitat agroalimentària de Catalunya per celebrar els seus 40 anys

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) preveu invertir entre 22 i 25 milions d’euros en una nova infraestructura de bioseguretat pionera a Catalunya. El centre, que es construirà a partir del tercer trimestre d’aquest any al recinte de la Universitat Autònoma de Barcelona, tindrà prop de 3.000 m² i permetrà investigar amb microorganismes d’alt risc per a la salut humana i animal, com coronavirus zoonòtics o el virus del Nil Occidental. La instal·lació inclourà un insectari amb cambres climàtiques transitables, inèdit a Catalunya, i aspira a convertir-se en el hub de bioseguretat del país, obert a investigadors d’aquí i de fora.

Durant la celebració dels 40 anys de l’IRTA, el conseller d’Agricultura i president de l’institut, Òscar Ordeig, ha anunciat també la creació d’un nou centre de recerca al Pirineu, una aposta per descentralitzar la recerca i reforçar la presència de l’IRTA en entorns rurals i de muntanya. “Els grans reptes del primer sector econòmic del nostre país només es poden afrontar amb ciència i coneixement. I l’IRTA, amb el seu talent i arrelament al territori, és clau per liderar aquesta transformació”, ha afirmat Ordeig.

El director general de l’IRTA, Josep Usall, ha subratllat que l’institut compta amb més de mil professionals repartits en una vintena de centres i que té el repte de continuar innovant davant escenaris com el canvi climàtic, la globalització i els nous riscos biològics. Avui cal una recerca amb mirada global però arrelada al territori. És temps de transformar els sistemes alimentaris, i això, des de l’IRTA, ho vivim com una gran oportunitat”, ha remarcat. També ha defensat la inversió en infraestructures com a condició per mantenir la posició de lideratge internacional.

En el transcurs de l’acte de celebració també hi ha hagut temps per a debatre sobre la recerca i la innovació i per posar sobre la taula casos d’èxit en què la investigació de l’IRTA ha contribuït a transformar i millorar l’activitat d’empreses i organitzacions catalanes.

Hi han participat Begoña García, secretaria d'Estat d'Agricultura i Alimentació; Marta Hugas del Consell Científic de l'IRTA; Joan Girona, investigador de l'IRTA; Beatriz Jiménez, de l'àrea de nutrició animal de l'IRTA; Guillem de Planell, del Grup Viñas; Ignasi Argilés, de FruitFutur, i Àngel Segarra, del Gremi de Flequers Artesans.

L’acte institucional s’ha celebrat al Palau de la Música Catalana i ha reunit més de 300 representants de centres de recerca, empreses i institucions. El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha tancat la jornada amb un missatge de suport explícit a la ciència afirmant que “Catalunya estarà sempre al costat de la recerca i de sectors essencials com l’agroalimentari”.

Reply

or to participate.