• Analític Lleida
  • Posts
  • Importants danys en finques de fruita a punt de collir al Segrià per la tempesta de dissabte

Importants danys en finques de fruita a punt de collir al Segrià per la tempesta de dissabte

La pedra s'acarnissa amb cultius de peres, nectarines o préssecs en llocs com Torres de Segre o l'Horta de Lleida

La tempesta acompanyada de pedra i fortes ràfegues de vent que va escombrar les comarques de Ponent aquest dissabte a la tarda ha causat danys importants en finques amb diverses varietats de fruita a punt de collir al Segrià. El president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, ha explicat aquest diumenge que l'afectació se situaria entre el "60 i el 100%" en algunes de les explotacions de fruita d'os i peres afectades per la tempesta. En concret, la pedra s'ha acarnissat amb cultius de municipis com Torres de Segre o també ha fet malbé més del 80% de les nectarines cultivades en una finca de l'Horta de Lleida, entre altres. A més, el vent ha tirat a terra molta fruita. L'organització agrària i els afectats demanen celeritat per fer els peritatges.

La tempesta ha afectat municipis com Aitona, Soses, Torres de Segre, Alcarràs o Lleida, entre altres. "A partir de demà sabrem amb més precisió les hectàrees de cultius afectades a través del peritatge d'Acció Climàtica, però les afectacions poden anar entre el 60% i el 100% en algunes finques", ha explicat aquest diumenge el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué.

Roqué ha lamentat que la pedra ha afectat diverses varietats de fruita d'os just en el "moment òptim" per ser collida i també varietats de peres com l'ercolini i la llimonera, la collita de la qual ja ha començat o era imminent. "No pensàvem que pogués passar aquesta desgràcia", ha afegit el president d'Asaja Lleida.

En aquest sentit, Roqué ha demanat, com és habitual en aquests casos, que es faci el peritatge dels danys amb la "major celeritat possible". Alhora, l'associació agrària ha mantingut converses amb totes les administracions per determinar si es poden habilitar ajuts alternatius per als pagesos afectats.

Danys que superen el 80%

Un dels pagesos que han patit els efectes de la tempesta és Quim Solsona que, juntament amb el seu fill, té una finca amb fruita d'os a la partida Butsènit a l'Horta de Lleida. "L'afectació és molt gran, calculem d'entre el 80 i el 100%, perquè aquesta fruita estava a punt de collir i com més madura està més l'afecta el cop de pedra", ha explicat. A més, "la maduració de la fruita ja està massa avançada i encara que la tractem no cicatritzarà, només la podem llançar a terra perquè no ens val la pena per a res més", ha expressat.

Solsona ha explicat que van patir els efectes del fred i les gelades del 2021 i el 2022, per la qual cosa l'assegurança els ha anat retallant els quilos de fruita assegurables. "A més, els preus de la fruita al mercat enguany són més alts que els preus que podem assegurar, així que, en el millor dels casos, podrem recuperar un 30% del seu valor", ha lamentat.

Join the conversation

or to participate.