• Analític Lleida
  • Posts
  • L’espirulina, una proteïna alternativa ‘made’ in Lleida

L’espirulina, una proteïna alternativa ‘made’ in Lleida

Organa Espirulina, ubicada a Almacelles, va ser la primera empresa europea que va comercialitzar espirulina fresca

Es preveu que l’any 2050 la població global arribi als 9.700 milions de persones. Aquest creixement implicarà un increment del 35% en la demanda de productes animals per alimentació, productes que, actualment, representen el 16% de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle i el 82% de la superfície de sòl d’ús agrícola. Amb aquestes dades ens trobem davant una perspectiva que planteja un futur escenari mediambiental insostenible.

Aquest augment de la població mundial, juntament amb el canvi de dietes, han provocat la necessitat urgent d’aportar suplements de proteïnes procedents de fonts sostenibles per a la seva incorporació en l’alimentació animal. La solució per revertir aquestes tendències implica disposar de proteïna d’origen alternatiu a l’animal, que permetria abastir una població creixent de manera sostenible. En aquest escenari, es defineix la transició proteica com la substitució del consum de proteïna animal per proteïna alternativa, terme que engloba totes aquelles fonts basades en vegetals, algues i fongs, insectes o carn cultivada. Per seguir aquest camí, les estratègies de la indústria passen també per considerar la personalització, l'adaptació dels productes al ritme de vida diària i les necessitats nutricionals específiques d'alguns segments de la població.

Així ho explicaven des de la plataforma que van configurar el Departament de Tecnologia dels Aliments (TECAL) de la Universitat de Lleida (UdL) i la Unitat Tecnològica de Nutrició i Salut d’Eurecat, que fa sis anys va instal·lar el centre logístic en les instal·lacions de la UdL al Parc Científic i Tecnològic i al Campus Agroalimentari, Forestal i Veterinari, ara Agrobiotech. Un projecte que posava a disposició de les empreses el potencial de recerca i les instal·lacions per poder transferir els coneixements generats en àmbits de processat tecnològic que permetin construir un sistema alimentari més sostenible, saludable i just, a través de la transformació i la modernització de la producció dels aliments.

Noves oportunitats de negoci en proteïna alternativa

L’alimentació, el seu present i futur, és motiu de debat freqüent en els darrers anys, i està vivint molts canvis. El sector de producció d’anàlegs carnis ha experimentat forts creixements de mercat a l’àmbit global, i es considera que s’està consolidant. En aquest context, les fonts alternatives de proteïna poden representar una oportunitat per a crear un ecosistema agroalimentari més sostenible i millorar les propietats nutricionals dels aliments i pinsos.

En terres lleidatanes, al marge del sector de la recerca i el desenvolupament de les proteïnes alternatives, s’han desplegat projectes empresarials de referència com Organa Espirulina, una iniciativa que va impulsar Joan Solé l’any 2009 a Almacelles, i quinze anys després s’ha evolucionat a la marca Blauver Foods.

Solé explica que l’origen del projecte va ser una associació d’amics que volíem conèixer i divulgar les qualitats de l’espirulina, amb l’objectiu de poder cultivar-la a casa com a eina per fomentar la sobirania alimentària. “En un viatge a França vaig entrar més directament en contacte amb el consum de l’espirulina, va ser el primer cop que en vaig menjar i punt de partida de la granja d’Almacelles. També he de confessar que “un detall per l’impuls del projecte va ser l’efecte que la ingesta del superaliment va tenir sobre la meva patologia intestinal, fent-la desaparèixer definitivament”.

L’espirulina és una microalga amb gran varietat i quantitat de vitamines, minerals, proteïnes i elements antioxidants beneficiosos per a la salut. “Si és artesanal, com la que cultivem a Blauverd, és un aliment altament nutritiu i sostenible que t’ajuda a equilibrar la teva alimentació d’una forma natural, fàcil i saludable. I no només això, sinó que avui en dia continua contribuint a reduir l’efecte hivernacle perquè la seva capacitat fotosintètica és equiparable a un bosc tropical. L’any 1974 l’ONU la va catalogar i fins al dia d'avui ha estat l’únic organisme en ser tractat així, considerat un dels millors aliments pel futur de la humanitat”, assenyala Solé.

Organa Espirulina va ser la primera empresa europea que va comercialitzar espirulina fresca. Amb la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) es va desenvolupar un projecte per comercialitzar un producte que es podia sucar al pa, o barrejar amb làctics o altres begudes.

Joan Solé assegura que l’avantatge de consumir l’espirulina fresca és comparable amb el consum de fruita fresca enfront de la fruita deshidratada. L’espirulina fresca, a més a més de conservar totes les propietats de l’espirulina deshidratada artesanalment, permet consumir un producte viu i recentment recol·lectat.

D’aquell punt de partida l’empresa ha evolucionat i ha millorat els coneixements en l’entorn de les proteïnes alternatives i de la venda de producte fresc ha desenvolupat una línia d’envasats amb la marca Blauver Foods “els colors de l’espirulina” segons explica Solé. Un projecte d’expansió que també ha consistit en l’obertura d’un establiment a Lleida, que no vol ser altra cosa que “un aparador dels hàbits saludables”, remarca Solé, tot afegint que “en aquest espai també donarem a conèixer altres superaliments per a una dieta saludable, i es comercialitzaran productes de la nova marca Blauverd, que es combinaran amb tallers i activitats en l’entorn de les proteïnes alternatives i la dieta saludable”.

Join the conversation

or to participate.