• Analític Lleida
  • Posts
  • Empreses, centres de recerca i professionals debaten l'efecte de la biotecnologia

Empreses, centres de recerca i professionals debaten l'efecte de la biotecnologia

El Parc Agrobiotech de Lleida va acollir la jornada MEAT the FUTURE 2025, una trobada entre empreses, centres de recerca i professionals, que van explorar com la biotecnologia està transformant el sector carni i de les proteïnes alternatives

La jornada MEAT the FUTURE 2025 que va tenir lloc al Parc Agrobiotech de Lleida el 19 de febrer tenia com a objectiu explorar l'efecte de la biotecnologia en el sector de la indústria càrnia i de les proteïnes. El consum d’aliments d’origen vegetal i de proteïnes alternatives és una tendència a l’alça entre els consumidors en l'àmbit mundial, on destaquen diferents modalitats de dietes, com la dieta vegana, la dieta vegetariana i la dieta flexiteriana.

L'increment de popularitat d’aquestes dietes ha creat una oportunitat de mercat única.

De forma planera, es tracta de l'elaboració d'aliments substitutius de la carn a partir de proteïnes alternatives vegetals, menjar que s'hi aproxima per la seva aparença o qualitats químiques, però preparat amb ingredients que no contenen proteïna animal

Aquest producte, tenen com a objectiu reemplaçar aliments amb elevat contingut de proteïnes d’origen animal per alternatives que ofereixin una quantitat abundant de proteïnes d’origen vegetal o d’altres fonts, alhora que imiten les característiques sensorials dels productes carnis, com ara el sabor, el color i la textura.

Jornada MEAT the FUTURE 2025, Carlos Campillos ©JosepAPérez

"La demanda de proteïnes s'estima que augmentarà entre un 30 i un 50% d'aquí a 2050". "Es cierto que para poder dar respuesta a ese aumento de la demanda de proteïna, principalmente a causa del crecimiento de las clases medias en Àsia i Àfrica". Afirmava Carlos Campillo -The Good Food Institute Europe - Grup de reflexió i sense ànim de lucre que ajuda a construir un sistema alimentari més sostenible, segur i just mitjançant la diversificació de la producció de proteïnes.

Campillo afegia que per desgràcia no és suficient amb els mètodes convencionals de producció de proteïna, principalment de disponibilitat de sòl, disponibilitat de recursos hídrics, però també per altres qüestions ambientals i de salut pública

En aquest escenari és necessari treballar en noves formes més eficients de complementar i de diversificar la producció de proteïna per a donar resposta a aquesta demanda. "El que volem bàsicament, és intentar fabricar i elaborar proteïnes de forma més eficient, més sostenible i donar productes que puguin ser accessibles, i atractius per a aquests consumidors", assegurava Campillo.

Proteïna vegetal alternativa, anàlegs carnis ©IndustriaSaludable

MEAT the FUTURE 2025 l'organitzaven el Clúster Alimentari de la Vall de l’Ebre (FOOD+i), Clúster català de la carn i la proteïna alternativa (INNOVACC), i Clúster Food Retail de Catalunya. Conjuntament amb Campillo, van participar en les ponències Ricard Bou de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i en la taula rodona es van tractar les experiències en el sector dels projectes Naturuel Corporación Agroalimentaria, Esteban Espuña, Eurecat i Blauver Foods.

Clústers

Es tracta d'una eina per analitzar un negoci i anticipar noves oportunitats , en un entorn propici per a la col·laboració entre empreses d'un mateix sector. Impulsa activitats i projectes per millorar la rendibilitat i la competitivitat dels seus socis. Són plataformes naturals d’innovació.

Jornada MEAT the FUTURE 2025, Carlos Campillos ©JosepAPérez

INNOVACC és el clúster català del sector carni i de la proteïna alternativa, una associació empresarial que té per objectiu enfortir la competitivitat de les empreses mitjançant la innovació i la cooperació.

El Clúster Alimentari food+i és una organització empresarial privada que promou la col·laboració entre entitats vinculades al sector agroalimentari de la Vall de l'Ebre, dotant-les de recursos per impulsar la seva innovació corporativa.

La Vall de l'Ebre és el principal HUB de Producció Alimentària d'Espanya , on se situen el 25% de les empreses amb un 36% de tota la facturació del sector (45.369 milions d'euros) i el 33% del total de llocs de treball (143.429 llocs de treball).

Clúster Food Retail de Catalunya, una associació sectorial d’empreses agroalimentàries i de distribució retail -al detall- de Catalunya formada per més de setanta empreses i institucions de tota la cadena de valor. L'objectiu és cooperar per fer front als reptes de crear una alimentació més saludable i sostenible i promoure i enfortir la competitivitat del sector agroalimentari.

El sector del food retail engloba el conjunt d’empreses que s’encarreguen de la fabricació, la distribució i venda d’aliments i begudes al detall per al consum a la llar.

Reply

or to participate.