- Analític Lleida
- Posts
- El sector avícola català tanca l’any amb un balanç positiu, però alerta sobre les amenaces d’aquest 2025
El sector avícola català tanca l’any amb un balanç positiu, però alerta sobre les amenaces d’aquest 2025
Després d’un any d’estabilitat, la Federació Avícola Catalana (FAC) avisa que les noves reformes europees i l’acord Mercosur podrien posar en risc la competitivitat del sector

L’augment de la demanda, la contenció de costos i l’absència de problemes sanitaris han permès consolidar la recuperació iniciada el 2023, després de tres anys sense rendibilitat. Segons la FAC, l’ajust de la producció a la demanda i la baixada del preu dels pinsos han ajudat a estabilitzar el sector, que representa el 13,6% de la producció agrària catalana, mentre que el consum d’aviram i ous ha continuat creixent, impulsat pel consum domèstic i el turisme.
Malgrat el bon moment del sector, la FAC alerta sobre dues grans amenaces per al futur immediat. D’una banda, les noves normatives europees sobre benestar animal i transport d’animals vius, que podrien incrementar costos i afectar la rendibilitat de les granges. L’entitat demana que aquestes reformes es facin de manera realista i adaptada a la diversitat climàtica i geogràfica dels països de la UE.
"Els canvis legislatius han de garantir una transició realista perquè el sector es pugui adaptar a la nova normativa sense veure's compromesa la seva rendibilitat"
Per un altre costat, l'impacte de l'acord entre la Unió Europea i el Mercosur, que busca reduir aranzels i facilitar el comerç entre ambdues regions, genera inquietud en el sector avícola català, ja que podria afavorir la importació de carn i ous de regions amb estàndards menys exigents que els europeus, creant una situació de competència desigual.
Durant el 2024, la FAC ha mantingut contactes amb el nou conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, i el seu equip per traslladar les principals reivindicacions del sector. Entre les demandes del sector hi ha una major representació institucional, la reducció de la burocràcia i ajuts per a la transformació de les granges de gallines ponedores cap a sistemes sense gàbies.
Amb aquestes reivindicacions, el sector avícola català busca garantir la seva sostenibilitat llarg termini i continuar oferint productes d'alta qualitat a la societat catalana i als mercats internacionals.
El sector avícola, en dades:
Catalunya és la principal comunitat productora de l'Estat en nombre de caps amb un 24% del total i la segona en volum, amb un 21%, darrere d’Andalusia. El sector avícola representa el 13,6% de la producció agrària catalana i és el segon en importància dins del sector carni-ramader, darrere del porcí.
El 2023 es van produir 357.000 tones de carn d’aviram, amb Lleida com la demarcació amb més producció (34,3%). En ous, el 2023 es van produir 99,2 milions de dotzenes, amb una creixent producció d’ous de gallines en llibertat (+64%), mentre que la producció ecològica ha baixat un 20%.
PRODUCCIÓ DE CARN D'AVIRAM A CATALUNYA PER DEMARCACIONS
Pes canal total (milers de tones) | % | |
---|---|---|
Catalunya | 357.063 | 100% |
Barcelona | 105.319 | 29,5% |
Girona | 21.911 | 6,1% |
Lleida | 122.521 | 34,3% |
Tarragona | 107.310 | 30,1% |
PRODUCCIÓ D'OUS DE GALLINA PER A CONSUM HUMÀ A CATALUNYA PER DEMARCACIONS
Producció | % | No. explotacions | |
---|---|---|---|
Catalunya | 99.197 | 100% | 316 |
Barcelona | 8.089 | 8,2% | 91 |
Girona | 8.522 | 8,6% | 89 |
Lleida | 47.516 | 47,9% | 66 |
Tarragona | 35.071 | 35,3% | 70 |
Reply