• Analític Lleida
  • Posts
  • El sector agroalimentari català assoleix una nova fita històrica en comerç internacional el 2024

El sector agroalimentari català assoleix una nova fita històrica en comerç internacional el 2024

El sector arriba als 15.727 milions d’euros, consolidant Catalunya com a líder en el mercat internacional

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, juntament amb Prodeca, ha presentat avui els resultats de les exportacions agroalimentàries catalanes del 2024, que han assolit un màxim històric de 15.727 milions d’euros, amb un creixement del 2,61% en valor respecte a l’any anterior. Aquest augment consolida Catalunya com un actor clau en el comerç internacional, destacant la seva capacitat de competir en un mercat global exigent.

Segons el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, el sector agroalimentari és un dels pilars fonamentals de l’economia catalana, generant actualment un terç del seu volum de negoci a través de les exportacions. Les dades també indiquen que Catalunya representa el 21,19% de les exportacions agroalimentàries de l’Estat espanyol, i es manté com el tercer sector econòmic exportador, situant-se a només 108 milions d’euros de les semi-factures i els béns d’equip.

Més empreses exportadores i aposta per la qualitat

El 2024 també ha registrat un rècord en el nombre d’empreses exportadores regulars, arribant a 3.193 empreses, un 6,6% més que el 2023. Més del 80% d’aquestes són PIMEs, que contribueixen amb un 11% del total d’exportacions catalanes. Segons la directora gerent de Prodeca, Dèlia Perpiñà, aquest creixement reflecteix una clara aposta del sector per l'exportació com a motor de creixement, resiliència i competitivitat.

D’altra banda, la tendència del sector s’ha basat en la valorització del producte per davant del volum. En els darrers 10 anys, les exportacions agroalimentàries catalanes han crescut un 90% en valor i un 16% en volum, reforçant la seva posició en el mercat internacional.

Anàlisi per subsectors: el fine food lidera el mercat

  • Fine food: És el primer sector en valor, representant el 33% del total exportat. Els productes d’alta qualitat, com dolços, cacau, cafè, infusions, snacks i plats preparats, han tingut una gran demanda, amb creixements destacats a Europa (+10,85%), Àsia (+11,35%) i Amèrica del Nord (+9,32%).

  • Sector carni: Malgrat ser el primer en volum, ha patit un ajust del -4,83% en valor, principalment per la reducció de les vendes de porcí a la Xina (-26,18%). En canvi, la carn de boví ha crescut un +32,17%, amb un fort increment de les exportacions a Algèria, Portugal i Itàlia.

  • Olis vegetals: Creixement del 13% en valor, amb un increment significatiu de l'exportació d’oli d’oliva als Estats Units (+104,19%), Itàlia (+60,42%) i Japó (+40%).

  • Fruita i horta: Augment del 3,6% en valor i 5,76% en volum, amb increments destacats a Portugal (+40,06%) i Regne Unit (+18,63%).

  • Vi i escumosos: Reducció del -0,35% en valor, però amb un augment del 10,96% en el preu mitjà per litre. Els escumosos han liderat el sector amb un 62,38% del valor total, destacant el Cava, que representa el 83% de les exportacions d’escumosos.

  • Cereals i molineria: Davallada del -11,32% en volum i -1,09% en valor, a causa de la menor demanda global i la competència creixent.

  • Peix i marisc: Descens del -6,03% en valor, tot i un augment del 2,72% en volum, amb pujades significatives a Portugal (+19,22%) i Estats Units (+22,50%).

Catalunya reforça la seva presència en mercats estables

El 63,66% de les exportacions agroalimentàries catalanes es destinen a la Unió Europea, una tendència a l’alça respecte al 55,85% del 2022. Aquest augment evidencia una estratègia del sector per prioritzar mercats més estables i propers, en resposta als canvis socioeconòmics i geopolítics.

Fora d’Europa, també es registren increments destacats a Amèrica del Nord (+22%), Amèrica Llatina (+7,41%) i l’Europa extracomunitària (+10,42%), demostrant la capacitat del sector català per expandir-se en nous mercats estratègics.

Amb aquestes xifres, el sector agroalimentari català es reafirma com un motor de creixement internacional, consolidant-se com el primer sector econòmic de Catalunya i reforçant la seva posició com a líder en exportacions a Espanya.

Reply

or to participate.