• Analític Lleida
  • Posts
  • El riu Farfanya recupera 26 quilòmetres del seu curs amb una inversió de més de 845.000 euros

El riu Farfanya recupera 26 quilòmetres del seu curs amb una inversió de més de 845.000 euros

Transició Ecològica culmina un projecte de restauració ambiental per eliminar espècies invasores, regenerar el bosc de ribera i millorar la funcionalitat hidrològica

El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha enllestit les obres de recuperació ecològica i ambiental del riu Farfanya, un afluent del Segre, amb una actuació que ha abastat 26,18 quilòmetres entre la capçalera a Tartareu (les Avellanes i Santa Linya) i la desembocadura entre Balaguer i Menàrguens. El projecte, amb un cost superior als 845.000 euros i cofinançat amb fons europeus FEDER, s’ha dut a terme a la comarca de la Noguera i té per objectiu restaurar l’equilibri ecològic i funcional del curs fluvial, greument afectat per la presència de vegetació invasora i la pressió agrícola.

L’actuació ha tingut especial incidència en el tram mitjà i baix del riu, que travessa municipis com Os de Balaguer, Castelló de Farfanya, Balaguer i Menàrguens. S’hi han eliminat més de 48.000 m² de canyars (Arundo donax) i altres espècies exòtiques, afavorint el retorn de la vegetació autòctona de ribera. A més, s’ha intervingut dins l’espai protegit Natura 2000 Secans de la Noguera, on s’ha prioritzat la conservació dels hàbitats i espècies sensibles.

Els treballs han integrat tècniques de bioenginyeria, hidrosembra, revegetació i neteja de lleres per millorar la capacitat de desguàs i l’estabilitat dels marges. També s’han enderrocat dues estructures obsoletes, s’han retirat 145 m³ de runa i s’han plantat milers d’exemplars de verns, salzes, pollancres, saücs i tamarius per afavorir la regeneració del bosc de ribera. Abans de l’execució, es van fer prospeccions per detectar la presència d’espècies d’interès comunitari com el ratpenat de peus grans, la tortuga de rierol i el donzell mercurial, i s’hi van aplicar mesures correctores per evitar impactes negatius.

El projecte també ha incorporat elements de sensibilització ambiental, com la instal·lació de faristols informatius sobre els valors naturals del riu. La restauració del Farfanya contribuirà a reforçar la seva funció com a connector verd entre entorns naturals i agrícoles, millorant la biodiversitat i l’adaptació al canvi climàtic.

El pla s’emmarca en el Programa d’Infraestructura Verda de Catalunya i dona resposta als objectius de la Llei europea de restauració de la natura. La Generalitat preveu impulsar una segona fase per ampliar les zones d’intervenció no previstes inicialment.

Reply

or to participate.