• Analític Lleida
  • Posts
  • El Parlament votarà sobre una Renda Bàsica Agrària i reduir la burocràcia en el ple monogràfic de pagesia

El Parlament votarà sobre una Renda Bàsica Agrària i reduir la burocràcia en el ple monogràfic de pagesia

La cambra catalana avalarà el canvi de nom del departament per incloure "Agricultura, Ramaderia i Pesca"

El Parlament votarà dijous una proposta d'ERC per impulsar una Renda Bàsica Agrària per a petites explotacions i es pronunciarà sobre iniciatives de tots els grups per reduir la burocràcia al sector primari. Entre d'altres, crear una finestreta única. El ple monogràfic sobre la pagesia avalarà el canvi de nom del departament, així ho proposen ERC, Junts i PPC. I votarà si impulsa una empresa pública de distribució alimentària. La CUP vol una Renda Bàsica Pagesa de 5 anys per acompanyar l'arrencada de les explotacions i diversos partits insten el govern espanyol a fer canvis en la llei de la cadena alimentària i la Política Agrària Comuna (PAC). PSC i comuns critiquen la "mala gestió" i la "manca d'estratègia" del Govern amb el sector.

La proposta d'ERC és presentar al llarg del 2024 l'estudi relacionat amb la creació d'un fons agrari "que actuï com a Renda Bàsica Agrària", amb especial priorització de les petites i mitjanes explotacions. L'objectiu de la mesura és assegurar-ne la viabilitat i fomentar el relleu generacional.

La CUP ha registrat un text per instar el Govern a establir una "Renda Bàsica Pagesa" de 5 anys per tal d'acompanyar en l'arrencada de l'explotació. Es tracta d'un sistema d'ajuts per a les noves incorporacions "àgil, eficient i flexible" per permetre la compra de maquinària de segona mà.

Els republicans també proposen presentar aquest any un estudi per crear una empresa pública, la Distribuïdora Pública Alimentària, amb l'objectiu que hi hagi "preus justos" i garantir a la ciutadania l'accés a una alimentació "assequible, saludable i equilibrada". En el mateix sentit, la CUP demana que es creï una "distribuïdora pública" que faci la funció de "central de compres" a preus justos per als productors.

Unanimitat en la necessitat de reduir burocràcia

Els 8 partits amb representació al Parlament han presentat mesures per reduir la burocràcia i simplificar els tràmits al sector primari. ERC posa sobre la taula un "nou acord i full de ruta" per contribuir a la desburocratització de l'activitat agrària i insta a impulsar una Xarxa Pública de Gestió i Acompanyament Agrària per facilitar un servei d'acompanyament integral per a les tasques administratives. Tant ERC com comuns i CUP demanen habilitar de "manera immediata" una finestreta única per a tots els tràmits. Els comuns i PSC també volen canvis en les oficines comarcals perquè donin un "acompanyament integral". I els anticapitalistes proposen adaptar les càrregues burocràtiques segons la dimensió de l'explotació.

Junts vol que el Govern aprovi en el termini de sis mesos una llei de Desburocratització del Primer Sector "basada en els acords actualitzats fruit de la Taula de Desburocratització de la Pagesia del 2023". En la mateixa línia, el PSC també vol que es donin sis mesos al Govern per presentar "mesures concretes" per simplificar els tràmits administratius. El PP vol que les mesures arribin abans i diu que s'ha d'accelerar el desplegament de l'acord per a la simplificació administrativa abans que acabi l'abril.

Aval al canvi de nom del departament

ERC, Junts i PPC han registrat propostes de resolució pràcticament idèntiques per demanar al Govern que canviï el nom del departament tal com el mateix executiu ha pactat amb els sindicats del sector. Actualment es diu Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i demanen que es passi a anomenar Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Acció Climàtica "mantenint el mateix àmbit competencial".

Crítiques a la gestió del Govern

El PSC vol que el Parlament constati la "inacció" del Govern en matèria d'agricultura i ramaderia i la "manca de planificació, previsió i mala gestió" per fer front a la situació en què es troba el sector actualment. En el mateix sentit, En Comú Podem ha registrat un text perquè la cambra catalana constati la "manca actual d'estratègia i de concreció de les mesures prioritàries" del Govern per mantenir un model d'explotació d'economia familiar agrària.

Llei espanyola de la cadena alimentària i PAC

Diversos grups han presentat propostes de resolució per instar el govern espanyol a fer canvis en la llei de la cadena alimentària i en la PAC. ERC vol que es faciliti la descentralització de la Política Agrària Comuna "transferint a la Generalitat la capacitat de modificació de tot el pla". Junts vol adequar la PAC per evitar el "greuge existent" en l'assignació d'una part molt elevada de les ajudes a grans propietaris. En la mateixa línia, els comuns demana una revisió de la PAC perquè les ajudes vagin destinades principalment a petits i mitjans agricultors i ramaders.

Els republicans demanen a l'executiu de l'Estat que resolgui amb la "màxima urgència" les mancances de la llei de la cadena alimentària amb l'objectiu de prohibir "la venda a pèrdues". Els comuns, que formen part del govern de Pedro Sánchez, també volen que es revisi el compliment de la llei de la cadena alimentària per "garantir el compliment de preu de cost mínim". I en la mateixa línia, la CUP exigeix modificacions en la llei perquè les distribuïdores paguin un "preu just" per als productors. El PPC vol posar terminis i diu que el govern espanyol ha de modificar la llei en tres mesos per "garantir l'equilibri" entre els agents de la cadena.

Ajudes al sector i revisar el pla de sequera

Alguns grups posen sobre la taula xifres d'ajudes per al sector primari. Els socialistes volen que el Govern creï una línia de 20 milions d'euros en ajuts destinats a la compensació de la pèrdua de producció en regs tecnificats. I per la seva banda, el PPC demana 20 milions per a implementar pràctiques sostenibles en l'ús d'aigua com el reg per degoteig i el reciclatge de l'aigua; una línia d'ajuts directes de 15 milions per a sistemes de reg tecnificat que "suposen un important estalvi d'aigua"; i 25 milions per reconvertir les explotacions afectades per la sequera. Vox reclama ajudes i subvencions per als menors de 40 anys per "modernitzar i posar al dia les empreses del sector primari que hereten".

Tant PSC com Cs volen que es modifiqui l'impost sobre emissions de diòxid de carboni per deixar-ne exempts tots els vehicles d'activitats agrícoles, ramaderes i forestals.

D'altra banda, ERC, CUP, comuns i PPC han presentat propostes de resolució per demanar que es revisi el Pla Especial de Sequera i adaptar les restriccions al sector agrícola, tal com ja es va aprovar en el ple monogràfic de sequera de fa 15 dies.

Join the conversation

or to participate.