- Analític Lleida
- Posts
- El futur del sector agroalimentari a Catalunya: reptes i oportunitats
El futur del sector agroalimentari a Catalunya: reptes i oportunitats
Per Pere Roqué i Oró, president d'ASAJA Catalunya

Aquest any 2025, arranquem la Fira de Sant Josep, la fira per excel·lència de la maquinària agrícola, en un context marcat per nous desafiaments. Venim d’uns anys difícils, tant per la sequera persistent com per les gelades que han afectat greument la producció. Tot i així, encarem aquesta nova campanya amb optimisme, esperant una collita plena i amb l’esperança que les pluges d’aquests mesos assegurin la viabilitat dels cultius.
Després de temporades crítiques, les precipitacions han permès garantir el reg al marge del Canal d’Urgell i el Segarra-Garrigues, així com a les conques internes del Canal de Pinyana i l’Aragó i Catalunya. No obstant això, aquesta millora no pot fer-nos oblidar la importància d’una bona gestió hídrica per evitar futures crisis i consolidar un model agrícola sostenible i rendible.
Un altre aspecte pendent és el cobrament dels ajuts de 2024 per compensar la davallada de producció de pera, una situació que ha afectat molts productors. Així mateix, hem de seguir atents a l’evolució del sector de farratges i cereals, dos pilars essencials per a l’economia agrària del nostre territori. Les condicions meteorològiques i els mercats marcaran el ritme d’aquesta campanya, i des d’ASAJA vetllarem perquè es garanteixin condicions justes per als nostres pagesos.
En aquest sentit, una de les fites assolides recentment per ASAJA ha estat la moratòria del decret de benestar animal, que amenaçava la viabilitat del sector porcí. Aquesta mesura ha estat clau per evitar una sobrecàrrega reguladora que posava en risc la competitivitat de moltes explotacions. Continuarem treballant perquè la legislació s’adapti a la realitat del sector i permeti als ramaders desenvolupar la seva activitat amb garanties.
Però si hi ha un repte que ens preocupa especialment és el relleu generacional. La incorporació de joves al sector agroalimentari és imprescindible per garantir-ne el futur. Hem d’aconseguir que la pagesia sigui una opció atractiva per a les noves generacions, amb polítiques de suport que facilitin l’accés a la terra i la inversió en noves tecnologies.
La Fira de Sant Josep és el punt de trobada per debatre sobre tots aquests reptes i continuar treballant plegats per un sector agroalimentari fort, sostenible i amb futur.
Reply