- Analític Lleida
- Posts
- El Departament d'Agricultura destina 5,5 M€ a 114 projectes de transferència de coneixements
El Departament d'Agricultura destina 5,5 M€ a 114 projectes de transferència de coneixements
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació impulsa 114 projectes de transferència de coneixement que proposen innovacions per al sector agroalimentari i forestal
El Departament d’Acció Climàtica ha aprovat 114 projectes en el marc de la primera convocatòria d’ajuts del Pla Estratègic de la PAC per a activitats de demostració i transferència de coneixements. Aquesta iniciativa, amb una inversió total de 5,5 milions d'euros, pretén impulsar la innovació i la sostenibilitat en els sectors agrícola, ramader, forestal i agroalimentari de Catalunya.
Els ajuts han estat atorgats a 28 centres de recerca, tecnològics i universitats catalanes, destacant la incorporació d'una nova modalitat col·laborativa. Entre els 36 projectes col·laboratius presentats, se n'han aprovat 22, demostrant la força de la cooperació per millorar l’eficiència i la sostenibilitat del sector.
DIPROTES: eficiència en el cultiu de la tòfona negra
Un dels projectes destacats és DIPROTES, dedicat a la digitalització i monitoratge 3D del cultiu de la tòfona negra. Desenvolupat a Maials per Agrotecnio i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), aquest projecte ha rebut un ajut de 100.000 euros i combina l’expertesa en agricultura de precisió i la producció de tòfones.
L’ús d’eines digitals en el conreu tofoner permetrà una gestió més eficient de recursos com l’aigua i el sòl. Segons la presidenta de l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya, Carme Vivó, els resultats del projecte poden millorar la rendibilitat i fomentar nous models de negoci rural.
Impacte estratègic dels ajuts
Els projectes seleccionats aborden reptes com:
- Gestió eficient de recursos naturals (aigua, sòl, energia).
- Producció agroalimentària sostenible.
- Adaptació i mitigació del canvi climàtic.
- Innovació i digitalització en el sector agroalimentari.
Des de 2017, el Departament d'Acció Climàtica ha finançat 242 activitats de demostració amb una inversió de 8 milions d'euros, consolidant Catalunya com un referent europeu en transferència tecnològica al sector agroalimentari.
Compromís amb la sostenibilitat i el futur
Aquests ajuts, cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), formen part del Pla estratègic de la PAC 2023-2027, reafirmant el compromís de Catalunya amb la innovació, la sostenibilitat i la resiliència del sector agroalimentari en un context de canvi climàtic. Els materials i resultats generats estan disponibles al portal RuralCat, fomentant la difusió del coneixement per transformar el sector.
Reply