- Analític Lleida
- Posts
- Un conte busca acostar l'enginyeria als més petits
Un conte busca acostar l'enginyeria als més petits
'La màgia de l'enginyeria' busca trencar estereotips i fer visible la contribució de la professió a la societat
Un conte busca acostar l'enginyeria als més petits. Lluny de prejudicis i fent visible la contribució que la professió fa en la societat, 'La màgia de l'enginyeria', escrit per Elisenda Rosanas i il·lustrat per Laia Carrera, té com a protagonistes el Roc i la Clara, dos germans curiosos que volen saber a què es dediquen els seus nous veïns. A través de les vivències quotidianes, els infants descobriran les diverses posicions de la professió, que s'acompanyen de destacats amb informació sobre la mobilitat sostenible, l’energia, la tecnologia mòbil o l’abastament d’aigua, a més d'una breu biografia d'enginyers referents. El volum s’enviarà a més de 2.500 escoles i 500 biblioteques amb propostes didàctiques per treballar-lo a les aules.
El projecte 'La màgia de l’enginyeria' neix en el marc del 160è aniversari de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya i parteix de la voluntat de fomentar les vocacions a partir de la literatura, on sovint només hi ha propostes per a lectors més grans. “Calia fer-ho amb els més petits, que poden explicar què fan els mestres o els bombers, però no els enginyers”, detalla Rosanas en una entrevista amb l'ACN.
Una vegada van posar-se a treballar per perfilar l’argument, es van adonar que la major part de propostes literàries es basen en conceptes concrets de l’enginyeria o en personatges històrics. Com que l’enginyeria és una professió “molt àmplia i complexa”, segons l’autora, van decidir acotar-ho a set àmbits d’actuació estratègics que s’acostéssin a la vida quotidiana dels nens, com són l’emergència climàtica, l’energia, l’enginyeria química, la mobilitat, la salut, l’oci i la tecnologia informàtica.
El repte, però, no només va donar-se en el text. A nivell il·lustratiu, la seva creadora, Laia Carrera, explica que va haver de trobar la “poètica” i el “punt més màgic” que li agrada cercar en els contes en un text més informatiu. Al final, els dibuixos parteixen d’allò que els personatges s’imaginen, una circumstància que li ha donat “molt joc” creatiu.
Referents en enginyeria actuals i catalans
Alhora, no volien “perdre l’oportunitat” de contribuir a generar nous referents professionals actuals, amb persones “més properes” a la vida dels petits lectors i “en actiu”. Per això, van incloure en el volum un apartat on set professionals expliquen resumidament què els agradava fer de petits, a què es dediquen i quines aplicacions pràctiques té la seva feina. A més, la seva història es pot consultar en versió més extensa en un web.
S'hi inclouen els casos de la vicepresidenta de Seat, Laura Carnicero; el director d’operacions de Technip Energies, Sergio Lara; la directora de Nous Negocis, Gasos Renovables i Mobilitat Sostenible de Naturgy, Sílvia Sanjoaquín; la directora de Creixement i Solucions a Cetaqua, Marina Arnaldos; la directora d’Infraestructures i Tecnologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron, Ester Tomás; Marc Benabarre, cap d’Àrea d’Anàlisi i Tractament de la Informació de BSM; i Sergi Pallarès, responsable de Productes i Projectes d’Intel·ligència de Negoci a Seidor.
La publicació és una autoedició de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, que ha comptat amb la col.laboració d’Abacus.
Reply