- Analític Lleida
- Posts
- El Col·legi d'Economistes analitza la reforma de la Llei concursal: "És positiva, però calen millores"
El Col·legi d'Economistes analitza la reforma de la Llei concursal: "És positiva, però calen millores"
Professionals i empresaris parlen d'una norma "poc escalable" i que no funciona en les pimes i microempreses
El Col·legi d'Economistes de Catalunya ha celebrat aquest dilluns una taula rodona per analitzar la reforma de la Llei concursal, un any després de la seva entrada en vigor. "Es tracta d'una norma positiva i que va en la bona direcció, però calen millores", han afirmat la majoria dels professionals i empresaris presents al debat, com el president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola; el president de Pimec, Antoni Cañete; l'economista Josep Pujolràs, soci de Roca Junyent; o l'advocat Cristian Valcárcel, soci de RCD Concursal. Pujolràs ha parlat d'una Llei concursal "poc escalable" -que no diferencia una empresa que factura 1.000 MEUR d'una altra amb només 2 MEUR- i Cañete ha lamentat que la norma no funciona en les pimes i microempreses.
"L'esperit de la reforma de la Llei concursal va en la bona direcció, que és la de salvar les empreses viables i liquidar les que no tenen futur", ha reflexionat en veu alta el president de Pimec, però en el cas de les microempreses això no s'està veient reflectit. "Que s'hagi eliminat la figura de l'emissor concursal fa que majoritàriament les micros i pimes vagin directament a liquidació", ha apuntat Cañete, que ha recordat que quan una petita i mitjana empresa té problemes de liquiditat principalment acumula deutes amb Seguretat Social i Hisenda. "I no amb els proveïdors", ha puntualitzat el president de Pimec.
"La intenció de la Llei concursal és bona, però no crec que els resultats ho siguin", ha afegit el president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, que no s'ha estalviat crítiques a la transposició espanyola de la norma i ha posat d'exemple paradigmàtic el cas Celsa. "Es vol afavorir la indústria i es busquen recursos, però al mateix temps es fa una llei que va just en la direcció contrària i que propicia la pèrdua d'assets estratègics", ha recriminat Guardiola. De fet, la mateixa magistrada titular del Jutjat Mercantil número 1 de Barcelona, Yolanda Ríos, ha valorat positivament la Llei concursal, però ha reconegut que hi ha "punts susceptibles de millora".
"La llei s'ha intentat adaptar a la realitat, fent menys farragosos els tràmits i destinant recursos a empreses salvables", ha apuntat Josep Pujolràs, soci de Roca Junyent. "Però es tracta d'una norma poc escalable i en cas de microempreses tinc la sensació que és un faci-ho vostè mateix", ha reconegut Pujolràs. "La llei està ben feta però queda molt per fer. Se segueixen presentant tard i malament els procediments concursals i amb molt poc oxigen per tirar endavant", ha assenyalat el soci de Roca Junyent, que ha reclamat un "canvi cultural" que permeti augmentar el nombre de procediments concursals. "Que no hi hagi tanta por a la reputació per part dels empresaris", ha apuntat Pujolràs.
"Ens falta implantar el canvi de paradigma de la llei. Més de 12 mesos després molts empresaris encara no saben els avantatges ni les opcions de la reforma de la Llei concursal. A banda, s'ha de dotar de més recursos a l'administració de Justícia", ha avisat Cristian Valcárcel, de RCD Concursal.
Reply