- Analític Lleida
- Posts
- El CEC aposta per una nova cultura de la governança de la col·laboració público-privada
El CEC aposta per una nova cultura de la governança de la col·laboració público-privada
Espanya presenta un dels nivells més baixos en matèria de col·laboraciópúblico-privada dels països de l’OCDE
La jornada "Col·laboració público-privada: reptes i horitzons", organitzada pel Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC), ha abordat la importància i els desafiaments de la cooperació entre el sector públic i privat. Mònica Reig, directora associada del Centre de Governança Pública d’ESADE, ha destacat la necessitat d'aquesta col·laboració per millorar l'eficiència en la gestió pública, tot subratllant la importància d'assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per potenciar la cooperació. També ha assenyalat les tensions causades per les diferències de poder i responsabilitat entre ambdues parts, fet que genera desconfiança i conflictes.
Durant una taula rodona, es van debatre experiències de col·laboració público-privada en àmbits com les infraestructures, la cultura i l'habitatge. Hi van participar Ricard Martínez (Ifercat), Mònica Mateos (Diputació de Barcelona), i Carme Trilla (Fundació Habitat 3), amb Enric Ripoll com a moderador. Es va discutir tant les llums com les ombres d'aquesta col·laboració, i es va destacar que malgrat els exemples d'èxit, hi ha reptes importants per afrontar.
Carles Puig de Travy, degà del CEC, va destacar que, malgrat els casos d'èxit, Espanya es troba en un dels nivells més baixos de col·laboració público-privada dins l'OCDE, i va subratllar la necessitat d'implementar solucions que siguin no només econòmicament eficients, sinó també equitatives i sostenibles. Josep Viñas, president de la Comissió de Gestió Pública del CEC, va afegir que cal una nova cultura de governança en aquesta col·laboració per equilibrar el benestar social amb els beneficis privats.
Reply