- Analític Lleida
- Posts
- El Canal d'Urgell preveu començar la modernització al mes d'octubre
El Canal d'Urgell preveu començar la modernització al mes d'octubre
El president de la CGRCU, Amadeu Ros, ha assegurat que els regants no podran pagar el 30% del cost de la modernització i que els percentatges caldrà equilibrar-los amb el Govern espanyol i la Generalitat
El mes d'octubre és la data amb la qual treballa la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell per iniciar la modernització de les primeres 11.500 hectàrees del Canal d'Urgell. El president dels regants, Amadeu Ros, ha explicat que caldrà establir un conveni a tres bandes entre la Comunitat, el Govern espanyol i la Generalitat per poder començar les actuacions. En aquest sentit, ha fixat en 138 milions d'euros els "preus reals" que tindria, però "veurem que podem aportar els regants, independentment del que digui el conseller Mascort", en referència al 30% d'aportació que s'havia assignat en un principi a la CGRCU.
Ros també ha volgut destacar que l'inici de les obres dels tres embassaments laterals està previst per aquest març. Prèviament, el 15 de febrer s'adjudicarà l'actuació a Tragsa "que només farà treballar gent del territori", segons el president. L'objectiu és que el reg passi a ser de pressió natural, a més de l'ajuda dels embassaments laterals.
"Urgell té el problema que no es va començar a modernitzar i ara estem a la cua del món", ha sentenciat Ros. Tanmateix, es mostra confiat que el procés de concentració privada no obligada ajudarà a aquesta modernització. El president ha detallat que amb aquest model de concentració parcel·lària, els pagesos no estaran obligats i serà el seu criteri el que determinarà els possibles intercanvis de terrenys. Així i tot, ha admès que "pot haver-hi un sentiment contrari a concentrar, però la realitat és una altra i caldrà adaptar-se".
Actualment, l'extensió mitjana de les parcel·les que rega el Canal d'Urgell és de 6 hectàrees, mentre que Ros no ha volgut concretar a quin creixement es vol arribar, però sí que caldrà "unificar el màxim possible". Aquest procés de concentració està previst que s'iniciï al mes de març un cop presentats els projectes executius als síndics en l'Assemblea del pròxim 25 de febrer.
Mínim de dos regs garantits per la campanya del 2024
Durant aquests dies, la CGRCU està formant als síndics i vigilants en el nou sistema de gestió de l'aigua basat en els hidros, una mesura que Ros ha assegurat que "es quedarà per sempre". El president ha fixat en 4,5 regs la xifra amb la qual "estaríem contents", tot i que per ara només se'n poden garantir dos.
El reg a manta en els conreus de l'Urgell ©JosepAPérez
La situació del reg a manta obligarà la Comunitat a obrir el reg "quan convingui", tot i que consideren que enguany la situació pot ser més complexa, ja que "costarà que torni a haver-hi ajudes".
Insatisfacció amb els ajuts del cereal
Durant la roda de premsa, Ros també ha volgut valorar les bases publicades avui dels ajuts al cereal per la sequera del 2023, els quals ha considerat que "arriben tard", ja que des dels Canals d'Urgell els esperaven el juliol passat després d'haver tallat l'aigua a 26.500 hectàrees.
La crítica que es fa des de la Casa Canal rau en el fet que aquells pagesos que no comptaven amb assegurança —prop d'un 20%— només podran cobrar la meitat de l'ajut. Asseguren que, tot i que se'ls va denegar la petició que això no fos així, demanaran que puguin compensar-se amb altres subvencions. El president dels regants també ha afirmat que va demanar que es traguessin els topalls mínims i màxims en l'import d'aquesta ajuda i "tampoc ens han fet cas".
Pel que fa als farratges, Ros ha avançat que, tot i que encara no han sortit, ho faran aviat i han de repercutir en "un sector que s'ho mereix", ja que van tenir la possibilitat de regar a partir de l'agost i es va decidir reservar l'aigua per aquest 2024.
Reply