- Analític Lleida
- Posts
- El Banc d'Espanya eleva quatre dècimes les previsions de creixement del PIB per a aquest any, fins al 2,3%
El Banc d'Espanya eleva quatre dècimes les previsions de creixement del PIB per a aquest any, fins al 2,3%
L'òrgan supervisor creu que la moderació de la inflació continuarà avançant i la situa en el 3%
El Banc d'Espanya ha elevat quatre dècimes les previsions de creixement del PIB per a aquest any, fins al 2,3%, mentre que manté les estimacions de l'1,9% per al 2025 i l'1,7% per al 2026. Així consta en l'informe 'Projeccions macroeconòmiques i informe trimestral de l'economia espanyola' corresponent al segon trimestre i que atribueix aquesta millora a "l'efecte arrossegador positiu" de les dades dels darrers trimestres de l'any passat. D'altra banda, l'òrgan supervisor també ha revisat a l'alça les previsions d'inflació i creu que se situarà en el 3%, tres dècimes més, mentre que per als anys 2025 i 2026 estima que serà del 2% i l'1,8%, una dècima més en ambdós casos. Al 2023, la inflació va ser del 3,4%.
A més d'aquest efecte arrossegador, el Banc d'Espanya assenyala que el PIB va ser superior a les previsions de l'informe del març per l'elevat dinamisme que van mostrar les exportacions de serveis turístics.
El creixement intertrimestral del PIB es va situat en el 0,7% durant el primer trimestre gràcies a l'elevat dinamisme de l'activitat en la demanda exterior, amb una contribució de mig punt, en un context que les exportacions de serveis turístics van pujar un 19% intertrimestral arran del bon comportament del turisme estranger per Setmana Santa. Per contra, la demanda interna es va moderar, amb dues dècimes, per la caiguda del consum públic, més elevada que les previsions del març.
De cara al segon trimestre, l'estudi afirma que l'activitat econòmica seguirà presentant "un ritme d'expansió apreciable" i augura una taxa de creixement intertrimestral del 0,5%, d'acord amb els darrers indicadors com les dades d'afiliació a la Seguretat Social i l'Enquesta del Banc d'Espanya sobre Activitat Empresarial (EBAE), entre d'altres.
En l'informe, el Banc d'Espanya explica que l'augment de la inflació per aquest any es deu a les majors contribucions previstes del component energètic i de la inflació subjacent, mentre que per als dos anys següents s'explica per la desacceleració de la inflació dels serveis, lleugerament menys acusada que la previst al març, en un context que la inflació dels serveis només s'ha reduït en dues dècimes des de l'inici d'any, apunta l'òrgan supervisor en el seu informe.
Pel que fa la inflació subjacent, també s'espera que es desacceleri gradualment i passi del 4,1% al 2023 al 2,6% al 2024, al 2% el 2025 i a l'1,9% al 2026.
D'altra banda, el Banc d'Espanya identifica com a les "principals fonts d'incertesa" a nivell extern els actuals focus de tensió de geopolítica mundial, dels creixement econòmic global, del sector immobiliari xinès i dels mercats financers internacionals. A nivell domèstic, cita el grau d'incertesa que hi ha en relació a la persistència del considerable dinamisme que els serveis, especialment turístics, que s'han mantingut en els últims trimestres; i la reactivació de les regles fiscals. En aquest sentit, avisa que el seu compliment requerirà un pla de consolidació fiscal a mig termini per corregir el dèficit públic.
Quant a la taxa d'atur, l'informe assenyala que al 2023 es va situar en el 12,2% i que la tendència és que mantingui la tendència descendent els pròxims any, tot i que al 2026 encara se situarà per sobre l'11% (11,2%).
Reply