• Analític Lleida
  • Posts
  • Els economistes alerten que la sequera impactarà molt negativament el creixement econòmic i provocarà tensions i conflictes en els diversos sectors productius

Els economistes alerten que la sequera impactarà molt negativament el creixement econòmic i provocarà tensions i conflictes en els diversos sectors productius

Un 58,3% dels col·legiats del Col·legi d’Economistes de Catalunya preveu que la sequera tindrà un impacte negatiu molt elevat sobre el creixement de l’economia catalana.

Amb motiu de la situació d’emergència per sequera, el Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) està realitzant una enquesta entre els seus col·legiats i col·legiades amb l’objectiu de conèixer la seva opinió sobre una sèrie de qüestions, com l’impacte sobre l’economia, les mesures preses pel Govern de la Generalitat i les seves conseqüències, i les accions a emprendre de cara els propers anys.

Segons un avanç dels resultats, per un 40,9% dels col·legiats i col·legiades la sequera és un dels principals problemes que té actualment l’economia catalana. Gairebé la totalitat opina que enguany tindrà un impacte negatiu sobre el creixement econòmic i un 58,3% apunta que aquest impacte serà molt elevat.

Pel que fa les mesures d’emergència contra la sequera adoptades recentment pel Govern de la Generalitat, un 41,7% opina que la més adequada és la que fa referència a la reducció del consum d’aigua en els usos recreatius, un 37,6% es decanta per la prohibició d’omplir les piscines i només reomplir les piscines esportives i terapèutiques, i un 37,4% per prohibir el reg de jardins, zones verdes i gespa.

D’altra banda, el 77,8% dels economistes catalans considera que la principal conseqüència de l’aplicació d’aquestes mesures d’emergència serà la intensificació de les tensions en el sector de l’agroalimentació. Un 67,8% també indica que s’iniciarà un conflicte entre els sectors econòmics pels usos de l’aigua (agrari, boca, industrial, turisme) i un 54,7% creu que potenciarà la inversió en sistemes tècnics de reciclatge i reutilització d’aigua.

Pel que fa a les sol·lucions prioritàries per a afrontar la sequera amb una perspectiva de mitjà termini, un 72,6% dels col·legiats i col·legiades advoquen per incrementar la inversió en plantes dessaladores i de regeneració, i un 68,5% per a reparar les canonades actuals d’aigua que estan en mal estat. Altres mesures a destacar són augmentar la inversió en potabilitzadores i incrementar l’eficiència del regadiu (39,4% i 38,9%, respectivament).

Segons el degà del CEC, Carlos Puig de Travy, “la sequera és un problema que ve de lluny i ha vingut per quedar-se. Hem d’actuar ràpid i amb contundència”. Així mateix, reclama al Govern de la Generalitat que “posi en marxa espais de consens i debat social i tècnic, més enllà de les forces polítiques, i intensifiqui la col·laboració públicoprivada”. En aquest sentit, “destaca el paper que poden tenir els col·legis professionals i ofereix el Col·legi d’Economistes de Catalunya per col·laborar, remarcant la feina que està fent l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua, en el que participen els col·legis professionals d’Economistes, Agrònoms, Camins, Canals i Ports”.

Els resultats definitius de l’enquesta es coneixeran al març.

Join the conversation

or to participate.