- Analític Lleida
- Posts
- Dos projectes liderats per l'IRTA avancen en tècniques agrícoles per millorar la salut del sòl i l'adaptació al canvi climàtic
Dos projectes liderats per l'IRTA avancen en tècniques agrícoles per millorar la salut del sòl i l'adaptació al canvi climàtic
Les primeres conclusions mostren els beneficis de l'ús de fertilitzants orgànics i revelen que es pot mantenir la productivitat minimitzant el llaurat, alhora que es segresta carboni atmosfèric
Els projectes AgriRegenCat i AgriCarboniCat, liderats per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i finançats pel Fons Climàtic de Catalunya, estan explorant com aplicar pràctiques regeneratives i de segrest de carboni per reduir l'impacte del canvi climàtic. Les primeres conclusions d'aquests projectes mostren beneficis significatius en l'ús de fertilitzants orgànics i la reducció del llaurat, demostrant que es pot mantenir la productivitat mentre es segresta carboni atmosfèric.
Des de finals de 2022, aquests projectes han començat a donar fruits, demostrant que l'ús de fertilitzants orgànics en camps de pomeres ajuda a retenir més carboni al sòl i reduir l'efecte hivernacle. També han revelat que és possible minimitzar el llaurat en conreus d'horta i cereals sense perdre productivitat, capturant alhora carboni atmosfèric. A més, la presència d'herbes al costat dels cultius llenyosos, com la pomera, incrementa la biodiversitat i protegeix el sòl.
Els resultats preliminars d'aquestes investigacions, coordinades per l'IRTA amb la participació del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i la Universitat de Lleida (UdL), s'han presentat a l'IRTA Amposta en un acte que ha comptat amb la presència de la secretària d'Acció Climàtica de la Generalitat, Anna Barnadas, i el director general de l'IRTA, Josep Usall.
Anna Barnadas ha destacat la importància d'aquests projectes, finançats gràcies als ingressos del Fons Climàtic, mentre que Josep Usall ha subratllat que aquests projectes arriben en un moment clau per aplicar l'agricultura regenerativa i del carboni a Catalunya. Segons Georgina Alins, investigadora del programa Fructicultura de l'IRTA i coordinadora d'AgriRegenCat, és essencial ampliar el coneixement sobre aquestes tècniques per quantificar els seus efectes a escala local i fer-les aplicables a Catalunya.
L'agricultura del carboni permet mitigar el canvi climàtic reduint la concentració de CO2 a l'atmosfera a través del segrest de carboni al sòl. També millora la fertilitat del sòl i augmenta la capacitat de retenció d'aigua, fent els cultius més resistents. Maite Martínez Eixarch, coordinadora d'AgriCarboniCat, ha destacat que aquestes tècniques són essencials davant un escenari de canvi climàtic cada vegada més agut.
Els resultats preliminars revelen bons resultats en tres àmbits: l'ús de fertilitzants orgànics augmenta el contingut de carboni al sòl en el cultiu de pomeres; minimitzar el llaurat no perjudica la productivitat dels cultius d'horta i cereals i incrementa l'absorció de carboni al sòl agrícola; i les cobertes vegetals afavoreixen la biodiversitat i redueixen l'erosió del sòl.
AgriRegenCat i AgriCarboniCat compten actualment amb una vintena de professionals que treballen en 24 finques experimentals i vuit finques demostratives a tot Catalunya. Els resultats preliminars són només un primer pas, amb l'objectiu d'arribar a noves conclusions que contribueixin a estendre l'agricultura regenerativa i del carboni al territori.
Maite Martínez Eixarch conclou que transformar les pràctiques agrícoles cap a aquestes tècniques permetrà reduir l'ús de fertilitzants químics, aprofitar més els subproductes de la ramaderia i les restes de poda com a fertilitzants orgànics, disminuir l'ús d'insecticides i herbicides, abaixar les emissions de CO2 i reduir les despeses dels agricultors.
Reply