- Analític Lleida
- Posts
- Cloenda del programa Emprèn BIO 4.0 al Parc Agrobiotech Lleida
Cloenda del programa Emprèn BIO 4.0 al Parc Agrobiotech Lleida
Aquesta és la primera edició d'Emprèn Bio 4.0 a Lleida, un programa que forma i assessora en l'àmbit de la bioeconomia
El projecte de preacceleració Emprèn Bio 4.0 ha tancat la primera edició del programa desenvolupat a Lleida. El Parc Agrobiotech Lleida va ser l'escenari el passat 19 de desembre, on es va fer l'acte de lliurament de diplomes a 18 persones participants i l'exposició dels projectes treballats en el marc del programa.
Algunes de les activitats que s'han preaccelerat en les formacions i les mentories que s'han fet durant el curs han estat la revalorització del marro del cafè; el disseny d'espais verda a través de la IA (Intel·ligència Artificial); la traçabilitat de la fruita a través de la tecnologia blockchain; el desenvolupament de noves varietats de fruita adaptades al canvi climàtic; noves aplicacions de la llana al packaging i l'agricultura, o la plataforma web que integri en un sol portal les ajudes i subvencions autonòmiques i internacionals en bioagricultura i biotecnologia.
En l'acte de cloenda es va posar en valor la utilitat d'aquest programa, valorat positivament pels participants i del qual ja s'ha començat a treballar en una nova edició el 2024. Els participants van destacar el fet de tenir a l'abast diverses institucions que els puguin acompanyar en els seus projectes, per ampliar la visió, aconsellar i obrir possibilitats i valorar aspectes com els mecanismes de finançament, la ciberseguretat, etc.
El projecte Emprèn Bio 4.0 ofereix formació i assessorament en àmbit de la bioeconomia. Dona suport en la concreció d'iniciatives, des de la idea de negoci o la definició del model, fins a la constitució d'empreses o per contrastar el projecte en el cas de les empreses ja existents. En aquesta primera edició a Lleida, el programa s'ha plantejat durant 3 mesos, amb 101 hores de formació, en línia i presencials. Una de les particularitats del programa és que, a més, el curs oferia una borsa de 60 hores de mentories, perquè les persones participants puguin interactuar amb professionals amb experiència que els guiessin o assessoressin.
El CEEILleida lidera aquest projecte amb la Universitat de Lleida, l'Ajuntament de Lleida i el centre tecnològic Eurecat i compta amb la col·laboració del Parc Agrobiotech Lleida i el Clúster de Maquinària Agrícola i dels medis de producció agrícola (FEMAC). El programa PRIMER està subvencionat pel departament d'Empresa i Treball i compta amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus.
Sortida per conèixer projectes de bioeconomia del sector agroalimentari
Emprèn Bio 4.0 inclou sortides complementàries a la formació. El dia 14 de desembre es van visitar dos projectes de bioeconomia del sector agroalimentari per conèixer la trajectòria i l'experiència d'aquestes empreses d'èxit. Primer es va anar a Badia Vinagres, una empresa familiar centenària dedicada a la producció de vinagres artesans de la màxima qualitat, situada a Mollerussa. Després es va visitar Talkual, una startup dedicada a la venta de fruites i verdures a domicili que no compleixen els requisits estètics de les grans superfícies amb la filosofia de combatre el malbaratament alimentari situada a Bellpuig.
Al novembre es va fer una altra sortida per conèixer diversos casos d'èxit centrats en bioeconomia forestal.
Reply