• Analític Lleida
  • Posts
  • Catalunya supera les 2.100 startups el 2023 amb una xifra històrica

Catalunya supera les 2.100 startups el 2023 amb una xifra històrica

El nombre de startups catalanes ha crescut de manera ininterrompuda els darrers anys i s’ha gairebé duplicat des que es va analitzar per primera vegada

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, anunciava fa uns dies que Catalunya compta amb 2.102 startups (dades de l’any 2023), la xifra més alta de la sèrie històrica, un 4% més que l’any anterior.

És una de les principals conclusions d’un estudi elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- presentat en roda de premsa el passat dimecres.

Pel que fa a la dimensió de l’ecosistema, el document apunta que el nombre de startups catalanes ha crescut de manera ininterrompuda els darrers anys i s’ha gairebé duplicat des que es va analitzar per primera vegada l’ecosistema l’any 2016. De fet, el 48% de les startups catalanes s’ha creat en els darrers cinc anys.

Des d’una perspectiva europea, StartupBlink, una de les consultores amb més prestigi internacional especialitzada en l'anàlisi d'ecosistemes de startups, ha reconegut recentment Barcelona com el millor ecosistema d’empreses emergents del sud d’Europa.

Des d’un punt de vista sectorial, les startups catalanes es dediquen a la salut (16,9%), els serveis empresarials i software (15,2%); les TIC (5,7%); l’alimentació (5,2%) i la sostenibilitat i energia (5%). També destaquen els àmbits del fintech (4,8%), els viatges i l’oci (4,4%), les tecnologies de l’educació (3,8%) o les dedicades al contingut i mitjans digitals (3,6%).

El conseller Torrent va assegurar que “l’ecosistema de startups és un signe de modernitat i progrés del teixit empresarial català, és atractiu per la gran capacitat d’atraure talent i inversió estrangera, i és transformador pel seu elevat poder d’innovació i modernització”.

Més treballadors i volum de negoci

L’informe conclou que les empreses emergents catalanes generen 20.600 llocs de treball (dades 2022), un 8% més que l’any anterior. És la primera vegada que se superen els 20.000 treballadors, que s’han duplicat des de l’inici de la sèrie històrica.

En els darrers anys les startups catalanes han anat guanyant dimensió, ja que el 32% de les empreses tenen més de 10 treballadors, un percentatge que el 2020 era del 18%.

Des del punt de vista de la captació de talent, l’anàlisi destaca que gairebé un de cada quatre treballadors de startups catalanes (un 24%) són estrangers. 

Pel que fa al volum de negoci, l’estudi apunta que les empreses emergents catalanes facturen de manera agregada 2.112 milions d’euros (dades 2022), un 14% més que l’any anterior i la xifra més alta de la sèrie.

Pel que fa a la inversió captada, durant el 2023 les startups catalanes han tancat 288 rondes de finançament amb un volum de 688 milions d’euros. Una inversió liderada pels sectors de la salut (18%), l’hàbitat (13%), el transport (10%), les fintech (10%), el màrqueting (9%) i l’energia (9%).

Si s’analitzen períodes de temps més llargs per evitar la volatilitat d’aquesta estadística, l’informe subratlla que en els darrers cinc anys (2019-2023) les empreses emergents catalanes han captat 5.276 milions d’euros, un 231% més que en el quinquenni anterior.

R+D, tecnologia i connexió amb la recerca

Les startups s’han consolidat com un dels factors més estratègics per transferir el coneixement al mercat i que tingui un impacte per al conjunt de l’economia i la societat. En aquest sentit, l’informe destaca que l’ecosistema d’empreses emergents catalanes compta amb 213 spin-offs, és a dir, iniciatives empresarials de membres de la comunitat universitària o de recerca, un 21% més que el 2022.

Aquesta aposta pel coneixement i la recerca també s’observa des de la perspectiva de l’R+D que duen a termes les startups: el 91% de les empreses emergents catalanes inverteixen en R+D, mentre que més de la meitat (un 51%) té alguna patent o sistema de protecció del coneixement.

Des d’un punt de vista tecnològic, l’estudi conclou que el 31% de les empreses emergents treballen amb intel·ligència artificial i big data, i també destaquen el cloud i l’edge computing (9%), la Internet de les Coses i la sensòrica (7%), l’automatització (6%), l’e-commerce (5%), la biotecnologia (5%), les tecnologies immersives (4%) i el blockchain (3%). Així, de forma agregada, el 71% d’aquestes empreses treballa amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0, un fet clau en el context de digitalització i transformació tecnològica del teixit productiu del país.

El directori que recull les startups catalanes

L’estudi està basat en les dades de la plataforma digital Barcelona & Catalonia Startup Hub, un directori creat per ACCIÓ l’any 2016 que recull empreses emergents d’un màxim de 10 anys de vida, tecnològiques, amb models de negoci escalables, repetibles i aplicables en entorns globals i orientades a un creixement ràpid.

Join the conversation

or to participate.