• Analític Lleida
  • Posts
  • Afrucat estima un creixement del 43% en la collita de pera a Catalunya

Afrucat estima un creixement del 43% en la collita de pera a Catalunya

Europa també es recupera de la passada campanya sense arribar al seu potencial màxim

Catalunya preveu una recuperació del 43% en la collita de pera de cara a la pròxima campanya, amb una producció estimada que superarà les 100.000 tones, segons ha informat aquest dimecres l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) durant el Congrés Internacional de la Pera (Interpera), celebrat a Hasselt, Bèlgica. Tot i aquest augment respecte a l’any anterior, la xifra se situaria encara un 7% per sota de la mitjana registrada entre els anys 2020 i 2024.

La previsió es presenta en un context marcat per l’absència d’estocs acumulats, cosa que obre la porta a una comercialització sense encavalcaments amb la collita anterior. "Hi ha una sensació d’optimisme moderat entre les zones productores europees que es deu a dos factors principals: d’una banda, la recuperació parcial d’aquest potencial productiu de pera que ens permetrà proveir adequadament els nostres clients i, de l’altra, el fet que no es solaparà producció de la campanya passada amb aquesta nova collita perquè s’està acabant la campanya amb les cambres buides", ha assenyalat el director general d’Afrucat, Manel Simon.

L’estimació inicial no inclou l’impacte de les darreres pedregades, que, segons el Departament d’Agricultura, haurien afectat 1.120 hectàrees de fruita dolça, amb danys que podrien oscil·lar entre el 20% i el 40%. Pel que fa a les varietats, les peres Conference, Williams i Barlet mostren una recuperació clara, mentre que les varietats d’estiu com Llimonera, Ercolini i Blanquilla es preveu que tinguin una collita lleugerament inferior a la de l’any passat.

A nivell europeu, la major part dels països productors també apunten a una recuperació de les seves previsions, tot i que no s’arribarà al potencial màxim. A Espanya s’espera un increment del 31% amb una producció estimada de 320.000 tones. A Bèlgica, l’augment se situaria en el 25%, amb unes 317.000 tones previstes. França, per contra, anticipa una reducció del 9%, fins a les 124.000 tones, degut a una elevada caiguda fisiològica de fruits. Itàlia i els Països Baixos també apunten a una millora, tot i que encara no han facilitat dades concretes.

El sector ha identificat com a principals condicionants negatius per a assolir el potencial productiu europeu les fallides en la floració, les gelades i les pedregades puntuals.

Reply

or to participate.