- Analític Lleida
- Posts
- Acció Climàtica habilita una eina per al sector ramader per calcular el cost real de producció de la llet
Acció Climàtica habilita una eina per al sector ramader per calcular el cost real de producció de la llet
El Departament ha habilitat un mòdul dins l’aplicació Gestió telemàtica ramadera (GTR), que permetrà al sector calcular el cost de la llet d’una forma eficaç, intuïtiva i fàcil, i des de l’absoluta confidencialita
La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, durant la visita a Guri S.A.T a Cassà de la Selva. © Departament d’Acció Climàtica
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha habilitat un mòdul dins l’aplicació Gestió telemàtica ramadera (GTR), que possibilita a les granges calcular el cost de real de producció de la llet. “L’objectiu és que el sector pugui vendre per sobre del preu de cost i que cap granja hagi de tancar la seva activitat”, ha manifestat la directora d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes i Cullell.
“Aquesta eina neix amb la voluntat d’impulsar un repartiment més equitatiu al llarg de la cadena, perquèaporta una fórmula que ofereix credibilitat i força de negociació al sector, alhora que permet a les explotacions tenir un major control del cost de producció i, d’aquesta manera, els permet optimitzar els beneficis en la producció”, ha afegit.
El Departament preveu continuar el projecte, acompanyant els productors de la resta de sectors, com el sector lleter de cabra, a establir fórmules consensuades per al càlcul dels seus costos de producció i facilitar així el compliment de la Llei 16/2021, de la cadena alimentària.
“És una eina eficaç, intuïtiva, de fàcil ús i que garanteix l’absoluta confidencialitat de les dades de la persona ramadera. Conèixer de primera mà el cost de producció real del litre de llet és un element clau de negociació amb les indústries per fer complir el que s’estableix a la Llei”, ha concretat la directora d’Agricultura i Ramaderia.
L’eina també ajuda a comprovar el compliment de la Llei per part dels organismes de control, com són el Control de Contractes Alimentaris (CADECAT) i l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA).
Aquesta actuació que impulsa el Departament s’emmarca dins de l’Estratègia alimentària de Catalunya i té com a objectiu fer un sistema alimentari més just, equitatiu i cohesionat entre tots els agents de la cadena alimentària.
La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, a l'obrador de Guri S.A.T a Cassà de la Selva. © Departament d’Acció Climàtica
Inspeccions
Actualment hi ha, segons les dades actualitzades de juny de 2023, un total de 369 explotacions en actiu i 71.010 vaques reproductores. Pel que fa al preu mitjà percebut a Catalunya, el mes de juny de 2023 és de 587,40 €/1.000 litres.
Guillaumes ha explicat que des de 2021, el Departament d’Acció Climàtica ha efectuat una trentena d’inspeccions a operadors, entre distribuïdores i indústria del sector lleter i productes làctics, amb l’objectiu de garantir el compliment de la Llei de la cadena alimentària. D’aquests operadors, s’han pogut revisar un total de 88 relacions comercials, que engloben 238 factures que sumen un total 21 milions d’euros.
El resultat d’aquestes inspeccions ha derivat en 11 infraccions detectades, de les quals 10 eren greus i una lleu. Les sancions que depenen de les competències del Departament han oscil·lat entre els 4.000 i els 34.000 euros.
Ajuts a la millora de la productivitat
Des de 2017, el Departament també ha donat ajuts al genotipatge de vedelles per a la producció de llet, una actuació inclosa en el Pla estratègic del sector de la llet.
La selecció genòmica consisteix a utilitzar la informació disponible de l’ADN dels animals de producció, mascles i femelles, com una dada addicional per predir-ne els valors genètics. Basant-se en aquests valors genètics, el sector lleter pot prendre decisions de selecció per millorar la producció làctia. Durant cinc anys, hi ha hagut una evolució positiva tant pel que fa al nombre d’explotacions com de les mostres certificades, amb l’objectiu de millorar la genètica del bestiar boví lleter.
“Treballem per garantir la continuïtat de les quasi 400 explotacions lleteres. Mantenir un sector viu i arrelat al territori són sinònims de cohesió territorial, i vida als nostres pobles i comarques, més producte de km 0 i, no menys important, menys perill d’incendi gràcies a les pastures”, ha conclòs la directora general d’Agricultura i Ramaderia.
Reply