• Analític Lleida
  • Posts
  • La 35a Trobada Empresarial al Pirineu reuneix durant dos dies a 800 empresaris del territori català i andorrà a la Seu d’Urgell

La 35a Trobada Empresarial al Pirineu reuneix durant dos dies a 800 empresaris del territori català i andorrà a la Seu d’Urgell

L'ex primer ministre Enrico Letta ha donat el tret de sortida per parlar del futur de la Unió Europea

En l'acte inaugural de la 35a Trobada Empresarial al Pirineu, el president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, va destacar la necessitat d'implementar un model de finançament singular per Catalunya. “Hi ha un ampli consens entre els principals actius econòmics del país per implementar un nou model en el qual Catalunya recapti, gestioni i liquidi tots els impostos amb l'objectiu d'adaptar-los a les necessitats de la societat catalana”

També va subratllar els progressos econòmics de Catalunya en els últims quatre anys, indicant que "el país està millor", amb un creixement superior a la mitjana espanyola i una reducció significativa de l'atur, creant 370.000 llocs de treball. També va reconèixer que hi ha feina pendent, i persisteixen desafiaments com les desigualtats socials i l'augment dels preus, afectant a molts ciutadans a arribar a finals de mes.

Enrico Letta, exprimer ministre italià i president del Think Tank europeu Delors Institute, es va mostrar optimista respecte a la construcció europea, tot destacant que, malgrat l’ascens de l’extrema dreta, constatat pels resultats de les últimes eleccions europees, “fenòmens contraris al futur de la UE, com el Brexit, el Frexit i el Dexit, ja no existeixen”. Letta, que va pronunciar la conferència geopolítica El futur de la Unió Europea, va assenyalar que “l’única manera de convèncer la gent que Europa és important és generar treball, inversions. Això només ho aconseguirem si estem junts; si no, o serem colònia americana o serem colònia xinesa”. El president del Think Tank europeu Delors Institute també va fer referència al futur acord d’Andorra amb Europa, indicant que"és beneficiós per ambdues parts" i que Andorra jugarà un paper més important al Pirineu amb una cooperació transfronterera, sense témer perdre la seva identitat.

A la taula rodona d’enguany, quatre empreses lleidatanes van explicar la seva experiència de lideratge amb propòsit. Elisabet Alier, presidenta d’Alier; Ramon Colillas, gerent de Motocard; Núria Cervós, directora d’operacions i consellera delegada de Cervós; i Eduard Fitó, president de Semillas Fitó, van donar resposta a la pregunta “Quin és el propòsit de la vostra empresa?”

Elisabet Alier: “Rendibilitzar residus de forma sostenible, sense sostenibilitat no hi ha evolució”

Núria Cervós: “Promoure l’activitat econòmica al territori i dedicar-nos a la construcció que és el que portem a l’ADN i el que ens agrada”.

Ramon Colillas: “Contribuir que cada cop sigui més segur que els motoristes circulin per les carreteres”.

Eduard Fitó: “Generar riquesa i sostenibilitat a la cadena alimentària”.

Segons el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, qui va presidir la taula redona “el repoblament de la demarcació més gran de Catalunya requereix visions i polítiques transversals, més i millors infraestructures, més i millors serveis públics, i també empreses que proporcionin projectes que facin atractiu viure en aquesta Terra d’Oportunitats”. També va indicar que els exemples presentats en la taula rodona són “un exemple d’empreses amb dos propòsits nets: fer créixer negocis i impactar decididament en la capacitat d’arrelament de projectes de vida als municipis de Lleida, Pirineus i Aran.”

La jornada de dijous, va cloure amb la conferència motivacional ‘Lideratge inspirador. Com aconseguir el millor de la nostra gent’, a càrrec de l’escriptor i conferenciant Luis Galindo.

Un esdeveniment clau pel teixit empresarial de Catalunya i Andorra 

Iniciada el juny de 1990 a Rialp per un grup d'empresaris i professionals lleidatans, la Trobada Empresarial al Pirineu s'ha consolidat com un dels esdeveniments més destacats en l'àmbit empresarial de Catalunya i Andorra. Celebrada a la capital de l'Alt Urgell des del 2008, enguany ha arribat a la seva 35a edició i atrau anualment centenars d'empresaris que representen el nucli empresarial d'aquestes regions. En aquests 35 anys, la Trobada al Pirineu acumula més de 500 ponents i 10.000 persones inscrites, reafirmant la seva rellevància dins la comunitat empresarial. Només en la passada edició, es va registrar un rècord històric d'assistència, amb més de 700 participants, i tal com indicava el president de la Trobada, Josep Serveto, s'espera arribar als 1.000 assistents en la trobada del 2026.

Join the conversation

or to participate.